A blockchain az informatika bűvöskockája

A blockchain az informatika bűvöskockája (x)

agrarszektor.hu
Megbízhatóság a forrástól a felhasználóig az agráriumban is

Solymos Gyula, a 4iG tanácsadója decemberben a Portfolio Agrárkonferenciáján beszélt a blockchain, illetve az adat alapú digitális technológiák lehetőségeiről az agráriumban. Habár egyre gyakrabban halljuk, hogy a gazdaságban és Magyarország agrárstratégiájában is folyamatosan nő a digitalizáció szerepe, sokan még csak most ismerkednek a szektorban az informatika által nyújtott lehetőségekkel.

"A blockchain egy olyan informatikai bűvöskocka, amely legalább annyira innovatív és forradalmi, mint a Rubik Ernő által a 80-as években bemutatott háromdimenziós játék, amit alapvetően digitális adatok hitelesítésére használunk. 

A nagy áttörés 2016-ban következett be, amikor az IBM az INTEL vezetésével elindult a Hyperledger ipari blokklánc projekt és az üzleti világ felismerte, hogy a technológia nemcsak kriptovaluta előállítására, hanem a gazdaság és a közigazgatás széles területén alkalmazható adathitelesítésre, az együttműködő szervezetek adatmegosztásainak biztonságos kezelésére, valamint digitális szerződések létrehozására

De mire lehet használni a blockchaint az agráriumban? Röviden az adatok és dokumentumok származásának, változatlanságának hitelesítésére, amellyel a gazdaságok jelentős erőforrásokat és így költséget takaríthatnak meg. Így például jelentős szerepe lehet a technológiának a szenzoradatok, a talajmintavételezési adatok, a gazdálkodás során felhasznált talajerő utánpótlásban használt anyagok és növényvédőszerek felhasználásának és eredetiségének követésében, valamint földterülethez és növénykultúrához való kapcsolásában is. De a technológia alkalmas olyan okos szerződések alkalmazására, melyekkel egy agrárvállalkozás számos folyamata automatizálható.

A teljes termelési folyamat, az élelmiszer feldolgozási és logisztikai lánc blockchain rendszerben hitelesített adatokon alapuló követése nagyban hozzájárulhat ahhoz is, hogy a fogyasztók asztalára megbízhatóan egészséges, ellenőrzött, minőségi élelmiszer kerüljön. A technológiai lehetőségek alkalmazása növelheti a vásárlók bizalmát és hozzájárulhat a digitális termelői piacok kialakulásához, ahol a blockchain okos szerződés funkciójára épülve olyan új megoldások is megjelenhetnek, mint a kistermelők közösségi finanszírozása, vagy a kockázati közösségen alapú termelés. 

A blockchain technológia a digitális térben képes megteremteni a bizalmat, a hitelességet átláthatóságot, és az elszámolhatóságot, valamint alkalmazásával számos üzleti és igazgatási folyamat egyszerűsíthető. 

Mint Solymos Gyula előadásából kiderült, a 4iG Nyrt. Magyarország meghatározó informatikai cégeként elkötelezett a hazai blockchain ökoszisztéma kiépítésében. A vállalatnál már meglévő megoldások képesek biztossítani akár a meglévő szoftver megoldások, akár az új elképzelések, illetve fejlesztések blockchain alapú technológiai hátterét is. A vállalat célja, hogy a hagyományos IT szolgáltatások mellet a mesterséges intelligenciát, az 5G-t, valamint a blockchain technológiát alkalmazó projektek területén is a piacvezető hazai társaságok közé tartozzon. 

www.4ig.hu 

 

 

 

 

 

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?