A búza tíz százalékát már learatták Vas megyében

agrarszektor.hu
A 40 ezer hektáros búzamezőn a termés 10 százalékát már learatták Vas megyében, az eddigi tapasztalatok szerint a mennyiséggel nem lesznek problémák, de a minőséggel lehetnek gondok - írja az MTI.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az előzetes várakozással ellentétben őszi árpából és repcéből is nagyobb hozamra számíthatnak a Vas megyei gazdák. Az 5.400 hektáron elvetett őszi árpa átlaghozama 3,9 tonna volt hektáronként. A repceföldek 2,3 tonna átlagtermést produkáltak, a 20.300 hektárt meghaladó repce 35-40 százalékát aratták le. A szélsőséges időjárás miatt "összeértek" a gabonanövények Vas megyében; egyszerre kellene aratni az őszi, a tavaszi árpát, a búzát és a repcét is. A gazdáknak dönteniük kell, hogy a késleltetett aratás miatt melyik növény minőségromlása okoz nagyobb kárt - közölte Lukács Zoltán.

A takarmányárpát tonnáként 47-52 ezer forintért, a sörárpát 55-57 ezer forintért tudják értékesíteni. Egy tonna takarmánybúza 50 ezer forintba kerül, az eurobúza tonnáját 52 ezer forintért, míg az étkezési búzát 56 ezer forintért tudják eladni. A repcére tonnánként 133-136 ezer forintos árat mondanak a felvásárlók. Az őszi betakarítású növényekre is kötöttek már előszerződéseket, a napraforgóra tonnánként 117 ezer forintot, a kukoricára 44-46 ezer forintot, a szójára pedig 116 ezer forintot fizettek a felvásárlók.

A főfelügyelő szerint az árak valószínűleg tovább fognak majd emelkedni, ezért akinek tartalékai vannak, és raktározni is tudja a terményt, vár még az értékesítéssel.

A júniusi csapadék csak arra volt elég, hogy rendbe jöjjön a kukorica és a napraforgó, most viszont a kukoricatáblákon az látható, hogy a szárazság miatt összetömörödtek a növények levelei. A növényállomány számára gondot okoz a hőingadozás isAz adatokból az látszik, hogy a korábbi időszakban kiegyensúlyozott hőmérsékleti viszonyok uralkodtak Vas megyében, idén viszont 30 Celsius fok fölötti volt a júniusi hőingadozás.

 

Forrás: MTI/Gazdasag.ma.hu

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02