2020. augusztus 6. csütörtök Berta, Bettina

Hírek - Agrárpénzek

A foci után az agrárbizniszbe is belevágott Roman Abramovics és fia

Az EU Oroszországgal szembeni keménykedése rosszul jött az európai termelőknek és az orosz fogyasztóknak, ám a keleti nagyvállalkozók az új helyzetben is gyorsan feltalálták magukat. Nem restek lehajolni a földre némi aprópénzért, és ezt értsük szó szerint, hiszen a többségük az agrárbizniszbe bekapcsolódva próbálja tovább gyarapítani vagyonát. Ilyen például Roman Abramovics orosz multimilliárdos üzletember családja is.
 
 

Az Európai Unió által 2014-ben bevezetett embargó óta Oroszország mezőgazdasága rohamléptekben fejlődik. Míg az EU tagállamai komolyan megsínylik az exportkorlátozásokat, Vlagyimir Putyin „birodalmában” sorra jelennek meg a kieső terményeket pótolni kívánó agrárvállalkozások.

 

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Kivételes kapcsolatépítési lehetőségeket keres az agráriumban és az élelmiszeriparban?
Jelentkezzen most a Portfolio kétnapos agrárkonferenciájára!
Agrárszektor 2016: két nap, 70 előadó, 800 résztvevő, és a magyar agrárszektor legforróbb témái


A hosszú ideje Londonban élő (és a helyi Chelsea FC futballcsapatot birtokló) Roman Abramovics famíliája sem akart kimaradni a kedvező konjunktúrából, ezért az üzletember egyik fia zöldségtermesztő vállalkozásba fogott. A mindössze 22 éves Arkagyij 2015 végén alapította meg Greenhouse nevű cégét, amely paradicsomot és uborkát termeszt az ukrán határhoz közeli Belgorodi területen. Az alaptőkével aligha lehetett gondja, mert az apuka, Roman Abramovics vagyonát tavaly 8,3 milliárd amerikai dollárra becsülték.

Roman Abramovics (jobbra) és fia

Arkagyijnak nem ez volt az első próbálkozása az agráriumban, korábban ugyanis a Rosztovi területen szeretett volna 200 hektárnyi földet vásárolni, ugyancsak üvegházak építése céljából. A 600–800 millió dolláros üzlet végül nem valósult meg, ezért keresett a fiú újabb lehetőséget. Arkagyij egyébként nem elveszett gyerek, 2013-ban ugyanis még tinédzserként vásárolt magának részesedést egy szibériai olajmezőben. A nagyban való játék ösztönét minden bizonnyal apjától örökölte, Roman Abramovics egy ízben például nem sajnált kifizetni 5 millió fontot egy 120 hektáros területért a sussexi házuk közelében, hogy a csemetéi zavartalanul lovagolhassanak.

A kiváló helyzetfelismerés nem az Abramovicsok kizárólagos sajátossága, amit az is mutat, hogy például az orosz legfőbb ügyész, Jurij Csajka kisebbik gyermeke is belevágott a gazdálkodásba, és a 2016 márciusában alapított Agro-Region nevű cége szintén zöldségtermesztéssel próbálkozik. A 28 esztendős Igor Csajka a nyersanyag előállítása mellett a feldolgozást és forgalmazást is saját kézbe kívánja venni. Mindezt valószínűleg apja óvó felügyelete mellett teszi, a fiút és bátyját ugyanis korábban már többször megvádolták azzal, hogy a legfőbb ügyész kapcsolatait és befolyását kihasználva építgetik üzleti birodalmukat, és a közelmúltban így jutottak hozzá értékes görög és svájci luxusingatlanokhoz is.

Jurij Csajka orosz legfőbb ügyész fia

A haza előmozdításán szorgoskodik Alexander Tkacsov orosz agrárminiszter családja is, amelynek Agroholding nevű vállalata közel 30 millió dolláros befektetéssel akar 2800 egyedből álló tejelő tehenészetet létesíteni a Rosztovi területen. Becslések szerint a Tkacsov família jelenleg 456 ezer hektárnyi földterületet birtokol, így az állatok takarmányozása aligha jelent majd problémát. A dohányforgalmazásban érdekelt, 1,2 milliárd dollár vagyonú Szergej Kacjev az almában látott nagy fantáziát, ezért Észak-Oszétiában vásárolt magának egy gazdaságot, ahol 600 hektáron fog gyümölcsöt termeszteni. Természetesen a legmodernebb módszerekkel, szuperintenzív technológiával, jégvédelmi rendszerrel, csepegtető öntözéssel, a minél nagyobb termésbiztonság érdekében.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Sustainable World 2020

  A Portfolio első zöld konferenciája - a jövő vállalatainak

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu