A fordított áfa nem jó megoldás a Tej Terméktanács szerint

agrarszektor.hu
A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács nem tekinti jó megoldásnak a fordított áfa alkalmazását a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban, mivel az nem alternatívája az egyes alapvető élelmiszerek jelentős mértékű általános forgalmi adó (áfa) csökkentésének - mondta Lukács László, a Tej Terméktanács ügyvezető igazgatója az MTI-nek.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A szakember annak kapcsán beszélt erről, hogy többen még szakmai körökben is úgy vélik, hogy a fordított áfa alkalmazása alternatívája lehet az alapvető élelmiszerek esetében az egyes úgynevezett vezértermékek áfamérséklésének. Lukács László szerint a fordított áfa csak átrendezést jelent a magyar élelmiszerláncon belüli fizetési kötelezettségekben, de nem csökkenti az inflációs nyomást, és nem javítja érdemben a legálisan működő magyar beszállítók piaci pozícióit sem. Így nem erősíti a magyar termelés és feldolgozás versenyképességét, valamint nem segíti a munkahelyek megőrzését sem.

Ezért a Tej Terméktanács fenntartja azt a korábbi javaslatát, hogy az egyes alapvető élelmiszerek vezértermékeit 5 százalékos adókulcs alá sorolja át a kormány. Ennek a véleményének hangot is kíván adni a szerda délután a Vidékfejlesztési Minisztériumban (VM) zajló szakmai egyeztetésen. Az előző tárgyalási fordulóra szeptember 5-én került sor a szaktárcánál az ügyben illetékes helyettes államtitkárok részvételével. Itt az a megállapodás született, hogy a megbeszélésen részt vevő szakmai szervezetek - a Baromfi, a Tej valamint a Vágóállat és Hús Terméktanács - konkrét hatásszámításokat tartalmazó közös javaslatát a szakmai szervezetek további elemzésekkel egészítik ki.

Lukács László úgy fogalmazott: a Tej Terméktanács továbbra is az 5 százalékra történő áfacsökkentést tartja előremutatónak a mostani helyzet megoldására. Ezért továbbra is kitart az eredeti javaslat mellett, azaz szorgalmazza a differenciált áfacsökkentést az alapvető élelmiszereknél, mivel a kormány nem utasította el az áfacsökkentésnek ezt a változatát, csak további hatásvizsgálatokat kértek a döntéshozók.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?