2022. május 29. vasárnap Magdolna

Hírek - Agrárpénzek

A forint szép csendben 4 éves csúcsra kapaszkodott

Az orosz és a kínai tiltakozás ellenére, illetve az észak-koreai fenyegetések mellett ma megkezdődött a közös amerikai-dél-koreai hadgyakorlat, ami nyugtalanítja ma reggel a nemzetközi részvénypiaci befektetőket, de a devizapiacokon nem sok változást látunk. A forint továbbra is jó erőben van az euróval és a dollárral szemben, 4 éves csúcsra kapaszkodott azonban a fonttal szemben - írja a Portfolio.
 
 


Az elmúlt napokban még jobban ráerősített Észak-Korea a megelőző atomcsapás veszélyére kommunikációs szinten, mert a partjai közelében megkezdődött a 10 napos, már régen eltervezett hadgyakorlat az Egyesült Államok és Dél-Korea hadserege részvételével. Az oroszok és a kínaiak is kérték, hogy ez maradjon el, de nem hallgattak erre a gyakorlat résztvevői, igaz a bevont katonák számát közel 10 ezerrel csökkentették a tavalyi hadgyakorlathoz képest.  

A hadgyakorlat a következő 10 napban bizonyára kiemelt figyelmet vonz majd a befektetők körében is, ma reggel mérsékelten csökkennek például az európai határidős részvényindexek, de az euró/dollár árfolyamában nincs változás: a jegyzések 1,1750 körül oldalaznak.

Az megvan, hogy a forint szép csendben 4 éves csúcsra kapaszkodott?


A forint az euróval szemben sem reagált az észak-koreai fejleményekre, ugyanis 303,5 körül ragadt az euróval szemben. Július végén-augusztus elején az akkori feszült periódusban is szokatlanul stabil volt a magyar fizetőeszköz. 303-nál fordult augusztus elején az árfolyam, így ahhoz, hogy tovább tudjon erősödni most a forint, ezen a támasz szinten kellene előbb lefelé átjutnia. Ha ez sikerülne, akkor rögtön bő 2,5 éves forintcsúcsról beszélhetnénk. Ugyanakkor érdekes lesz a holnapi MNB kamatdöntés, amely alkalmat kínálhat a jegybanknak arra, hogy a kamatok mellett jelzést tegyen a forint árfolyamával kapcsolatban is.

Az megvan, hogy a forint szép csendben 4 éves csúcsra kapaszkodott?


A forint stabilitása az alábbi, relatív teljesítményt mutató grafikonon is jól látszik, ugyanis a geopolitikai feszültségek mellett is csak alig gyengült a forint.

Az megvan, hogy a forint szép csendben 4 éves csúcsra kapaszkodott?


A forint a továbbra is gyengélkedő dollárral szemben 258,5 körül jár ma reggel a bankközi piacon, itt 255 a fontos támasz szint, alatta pedig 252 körül húzódik egy még erősebb támasz.

Az megvan, hogy a forint szép csendben 4 éves csúcsra kapaszkodott?


Érdemes fél szemmel figyelni, hogy mit csinál a forint a Brexit-viták miatt gyengélkedő fonttal szemben. Mostanra ugyanis 332-333-ig erősödött a forint, ami négyéves csúcsnak számít és 1 forintos további erősödés esetén immár 6 éves csúcsról beszélhetnénk.

Az megvan, hogy a forint szép csendben 4 éves csúcsra kapaszkodott?Címlapkép forrása: AFP Ped Jones

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben