2020. június 1. hétfő Tünde

Hírek - Agrárpénzek

A gazdálkodókon múlik az EU biogazdasága

A most körvonalazódó, jövőbeli agrárpolitika feladata lenne, hogy megkönnyítse a bioipar számára kulcsfontosságúnak számító megújuló alapanyagokhoz való hozzájutást – állítja a biotechnológiai ipart tömörítő szervezet, az EuropaBio vezérigazgatója, Nathalie Moll.
 
 

Az, hogy az új KAP-ban helyet kap-e a fentiek promotálása, egyfajta tesznek is felfogható, hogy az EU mennyire elkötelezett a bio alapú gazdaság kifejlesztésre iránt – állítja Moll az EurActivenak adott interjújában.

„Teljesen nyilvánvaló, hogy nyersanyagok nélkül nem lehet biogazdaságot létrehozni, amiben a mezőgazdaságnak kulcsszerepe van. Ehhez versenyképes agrárpolitikára van szükség, mely lehetővé teszi, hogy ne kelljen harmadik országokból alapanyagokat importálnunk” – foglalta össze az EuropaBio vezetője. Ugyanakkor hozzátette, hogy kételkedik a KAP igazi reformjában.

A szakember szerint Európának megvannak az erősségei, főként kutatás terén, azonban a kutatási eredmények termékekké változtatásában jelentős elmaradást mutatunk az USA-hoz képest. Az EU bioipara még mindig erősen függ a politikai támogatástól.

Az EU innovációs biztosa, Máire Geoghegan-Quinn kijelentette, hogy a 2012-ben elkészülő biogazdasági stratégia feladata lesz a logisztika és a produktivitás fejlesztése, melyhez olyan eszközök is hozzá tartoznak, mint az importvámok, melyek távol tartják az EU piacától a külföldi olcsóbb bioipari termékeket.

A holland DSM vegyipari cég elnökségi tagja, Stephan Tanda szerint a legnagyobb kihívás rövid távon a megfelelő számú biofinomító üzem megépítése, hosszabb távon azonban már az üzemekbe kerülő nyersanyagok Európa szerte történő termesztéséről is gondoskodni kell.

Moll szerint addig azonban a bio-alapanyagú termékek iránti keresletet kell élénkíteni, olyan ösztönzőkkel, mint az Egyesült Államokban, ahol a szövetségi intézmények, vállalatok számára kötelező az ilyen termékek használata.

A kezdeményezés már 2007-ben megvolt

Az Unió a hat fő piaci kezdeményezése (Lead Market Initiative) egyikeként nevezte meg 2007-ben a bio-alapanyagú termékek és megújuló energiaforrások piacát, stratégiai prioritássá téve azt.

A kezdeményezés azt ígérte, hogy segítséget nyújtanak az új bio-alapanyagú nem élelmiszeripari termékek és anyagok - mint például bio-műanyagok, bio-kenőanyagok, felületaktív anyagok, enzimek és gyógyszerek – piacra kerülésében. Mivel az ilyen termékek tulajdonságaira vonatkozó bizonytalanság és a gyenge piaci átláthatóság akadályozza a termékek gyors elterjedését, a kezdeményezés a környezetvédelmi szabályozásra, a normákra, a címkézésre, valamint a tagállamok ösztönzése mintaüzemek létrehozására is kiterjed.

2010 márciusában a Bizottság egy 80 millió eurós kutatási programot jelentett be biofinomítók számára, az LMI részeként, melynek célja a biomasszából történő második generációs bioüzemanyagok és egyéb anyagok előállításának fejlesztése.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu