2020. május 26. kedd Fülöp, Evelin

Hírek - Agrárpénzek

A hazai sertésár meghaladta a kilogrammonkénti 390 forintot

Meghaladta a kilónkénti 390 forintot az élősertések felvásárlási ára az elmúlt héten a magyar piacon, és Európában szintén áremelkedési trend érvényesül – írja az Agromonitor a Pick Szeged Zrt. elemzése alapján.
 
 

Németországon, Ausztrián és Hollandián kívül Európa szerte emelkedtek a sertésárak a 22. héten. Spanyolországban az ár korrigáltan már 1,77 euró/kg (többéves csúcson van) és Franciaországban is 5 centtel emelkedtek az árak. Mindkét helyen alacsony a kínálat, a belföldi kereslet viszont nőtt, sőt, az üdülési szezon is beindult.

Németországban a nagy vágóhidak kereslete továbbra is elég magas volt, néhol felárat is fizettek a sertésekért. A frankfurti tőzsdén nem volt nagy mozgás, a következő árakon (euró/kg) születtek kötések: júniusra 1,715; júliusra 1,720; augusztusra 1,730; szeptemberre 1,720.
A 23. hétre a német jegyzés várhatóan néhány centtel emelkedni fog, mivel a vágóhidak bíznak a javuló exportkilátásokban. A hírek szerint a gyenge euró miatt Oroszország is egyre több német sertéshúst importál.

Csehországban a 2012. első negyedéves számok alapján mind a sertéslétszám mind a kocalétszám csökkenése megállt.

A dán malacelhullási mutatók alakulása tükrözi a tenyésztői erőfeszítéseket, 2004. óta mintegy 30%-os csökkenést mutatnak a számok. Brazíliában egyre nő a Kínába irányuló export.

A magyar piacon a 22. héten a sertésár meghaladta a kilogrammonkénti 390 forintot. A jövő heti ármozgás egyelőre bizonytalan. Az Európai Unió új közös agrárpolitikája (KAP) továbbra is a növénytermesztést részesíti előnyben - jelentette ki a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős államtitkára Debrecenben.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu