A kormány nem hagyja magukra az állattartókat

agrarszektor.hu
A magyar kormány nem hagyja magukra az állattartókat a magas gabonaárak miatti nehéz helyzet kezelésében - olvasható Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter írásbeli válaszában.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az Országgyűlés honlapján feltett dokumentumból kiderül, hogy Vidékfejlesztési Minisztérium már a kormány elé terjesztette a rendkívüli időjárási körülmények és a magas takarmányárak következtében nehéz helyzetbe került állattenyésztők megsegítését célzó javaslatcsomagját. A mezőgazdaságitárca vezetője Szabó Rebeka (LMP) országgyűlési képviselő "Tervezi-e a Kormány a belföldi terménykészletezés szigorú ellenőrzés alá vonását?" című kérdésére reagálva ismertette álláspontját a témában.

Csak uniós kereteken belül


Fazekas Sándor a dokumentumban azt írja, hogy a tárca az aratás kezdetétől fogva folyamatos párbeszédet, egyeztetéseket folytat a gabonatermesztéshez és a takarmányozáshoz kapcsolódó termékpályákkal, érdekképviseletekkel és minden szükséges és lehetséges intézkedést megtesz a problémák orvoslására. A dokumentumból kiderül, hogy Magyarország ezen a területen uniós tagországként az állami beavatkozásoknál csak az EU-s szabályok betartásával járhat el, az Európai Unió közös piaci elvét tiszteletben tartva kell megoldást találni a takarmánypiacon jelentkező gondok enyhítésére. A kormányzat minden erőfeszítést megtesz annak érdekében, hogy az aratást követően a raktárakba betárolt búza, árpa, valamint az ősszel betakarításra váró takarmánykukorica és napraforgó megvásárlását a magyar állattartók számára lehetővé tegye - közölte Fazekas Sándor. A tárcavezető azt is világossá tette a dokumentumban, hogy a határok lezárására, a kivitel közvetlen módon való korlátozására ugyanakkor az uniós jogszabályi környezetben nincs mód.


A helyzet stabilizálása és a kínálat növelése érdekében az Európai Bizottsággal történt egyeztetést követően megjelent az a végrehajtási rendelet, amely a búzaimportvámok felfüggesztését ez év december 31-ig meghosszabbította. A döntés nyomán további 1,5 millió tonna közepes és gyenge minőségű búza kerülhet az EU piacára harmadik országokból vámmentesen.Jelenleg az összes jelentős gabonaféle vámmentesen kerülhet az EU belpiacára, ezzel is elősegítve a megfelelő kínálat megteremtését. A kínálat növelésére tett intézkedések mellett a hazai és európai árak növekedése is korlátozza a kivihető gabona mennyiségét; így az európai - és ezen belül a magyar - gabonamérleg várhatóan tartható lesz, ugyanakkor tartósan magas árszintre kell felkészülni, mondta Fazekas Sándor.

Van javaslatcsomag

A tárcavezető azt is kifejtette, hogy az állattenyésztést, és ezen belül különösen az abrakfogyasztó ágazatokat a nagy hőség mellett elsősorban a rossz európai és amerikai terméskilátások miatt az utóbbi egy hónapban drasztikusan megugrott tőzsdei takarmányárak veszélyeztetik.A Vidékfejlesztési Minisztérium vezetése az állattenyésztésben tevékenykedő szakmai-érdekképviseleti szervezetek képviselőivel részletesen áttekintette a kialakult helyzetet, és megállapodott velük abban, hogy a kormány segítségét kéri a rendkívüli időjárási körülmények és a magas takarmányárak következtében nehéz helyzetbe került állattenyésztéssel is foglalkozó gazdák megsegítésére. Ennek érdekében egy részletes javaslatcsomagot dolgozott ki a VM, amelyet már a kormány elé terjesztett, ismertette a tárcavezető.


A hazai búza és kukorica gazdaságbiztonsági készletek lényegében fel vannak töltve, a készletek frissítő cseréje pedig a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően megtörtént. Fazekas Sándor szerint az egyeztetéseket követően kialakuló intézkedések - párosulva az ágazat szereplőinek erőfeszítéseivel - enyhíthetik az érintetteknél a magas gabonaárakból következő nehéz helyzetet.

 

Búza- és kukoricafronton minden rendben


Fazekas Sándor azt is közölte, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) július 31-i jelentése alapján a búza aratása 98 százalékon állt. A learatott búza mennyisége ekkor 3,95 millió tonna volt. Az idei búza minősége kitűnő, a termés nagy része étkezési kategóriába esik. A belföldi éves búzafelhasználás élelmezési célra 1,2 millió tonna körül alakul, míg a takarmánycélú felhasználás további 0,9-1 millió tonnát köt le. Ezek alapján tehát a belföldi felhasználást jelentősen meghaladó árukészlettel számolhatunk, összegezte a tárcavezető.


A kukorica esetében a NÉBIH július 27-i termésbecslése 6,15 millió tonnás eredménnyel számol, amely a további időjárás függvényében jelentősen változhat. Az ország éves kukorica felhasználása 4,5 millió tonna körül alakul, így a kukoricatermés is várhatóan jelentősen meghaladja a hazai fogyasztást, derül ki Fazekas Sándor válaszából.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?