2020. november 26. csütörtök Virág

Hírek - Agrárpénzek

A magyar cukoripar az EU-s cukorkvóta ellen

A magyar cukoripari termelők többsége szerint kedvezőtlen hatással lenne a hazai szektorra az uniós országok termelését erősen korlátozó cukorkvóta tervezettnél korábbi - 2015-ig történő - hatályba léptetése.
 
 

A cukoripar szereplői körében végzett közvélemény-kutatás – és maga a kormány is - elítéli az európai uniós cukorkvóta-rendszer 2015-ös tervezetét – mondta Czerván György államtitkár.

A Cukor és Izoglükóz Termékpálya Bizottság és a termelők tiltakozását az váltotta ki, hogy Európai Bizottság tervezete szerint a korábbi hírekkel ellentétben nem 2020-ig, hanem 2015-ig kerülne bevezetésre az uniós tagországok termelését maximalizáló cukoripari kvótarendszer - számol be a híradó.hu

Czerván kifejtette, az ország célja az lenne, hogy az alapvető élelmiszerekből önellátók lehessünk, viszont a jelenlegi termelési kvóta csak a belső fogyasztás egyharmadát elégíti ki, így a cukor kétharmadát importálnunk kell.

Hozzátette azonban, hogy a kvóta hirtelen eltörlése sem megoldás, hiszen a termelők nem bírnák a nemzetközi versenyt, a hazai cukorrépa-termesztési adottságok pedig nem tudnák felvenni a versenyt a német vagy francia eredményekkel.

Az EU-s szakminiszterek luxemburgi találkozóján Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter is ellenezte a 2015-ös cukorkvóta bevezetését, és emlékeztetett mindenkit, hogy a 2006-os uniós cukorreform óta hazánkban gyakorlatilag megszűnt a cukoripar, így a legfőbb cél a további termelésbővítés.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020 online

  10 órányi szakmai programmal és több mint 50 előadóval

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu