2019. november 18. hétfő Jenő

Hírek - Agrárpénzek

A Mészáros Lőrinchez köthető Opusé lesz a nagy izocukorgyár

Többségi irányítást szerez a Mészáros Lőrinchez köthető Opus Global Nyrt. Európa egyik legnagyobb izocukorgyártójában, a tiszapüspöki Kall Ingredients Kft.-ben. A jelenleg zajló tőkeemelés kiegészítéseként az Opus Global 30 százalékról 75 százalékra növeli részesedését úgy, hogy megvásárolja az eddigi többségi tulajdonos bajai Trigo Kft. 45 százalékos üzletrészét. Az ügylet lezárása után a társaság először egy 4 milliárd forintos, majd egy 5 milliárd forintos beruházást tervez a tiszapüspöki üzemben.
 
 

A Kall Ingredients Kft. 45 milliárd forintos beruházásból felépült tiszapüspöki gabonafeldolgozó 2017 nyarán kezdte meg működését, és az évi 500 ezer tonna kukoricát feldolgozó üzem termelőkapacitása az egyik legnagyobbnak számít Európában. A tiszapüspöki üzem eddig 30 százalékban a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó, herceghalmi Unitreasury Kft., 70 százalékban pedig a Kárpáti László agrárgazdasági befektetőhöz köthető bajai Trigo Kft. közvetett és közvetlen tulajdonában volt.

A szintén Mészáros Lőrinchez tartozó Opus Global közleménye szerint most az Opus szerez 75 százalékos többségi irányítást a Kall Ingredients Kft.-ben. Az ügylet két lépésben valósul majd meg: elsőként a Konzum PE Magántőkealap megvásárolja a Trigo Kft. 45 százalékos üzletrészét, majd ezt nem vagyoni hozzájárulás formájában az Opus Global rendelkezésére bocsájtja a 2018. február 15-én közzétett tőkeemelési sorozatban meghatározott feltételekkel. A 75 százalékos tulajdonrész feltehetően a Unitreasury 30 százalékos tulajdonrészét is tartalmazza.

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Az ügylet a nemzetközi szakértői értékelést, valamint a banki jóváhagyásokat követően várhatóan július 31-ig zárul le. Ugyanakkor a nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok (IFRS) szabályainak megfelelően jelentősen növeli az Opus Global konszolidált pénzügyi mutatóit.

A társaság az ügylet lezárását követően egy mintegy 4 milliárd forint értékű beruházást indít majd az élelmiszer- és gyógyszeripari, valamint takarmány-alapanyagokat is előállító üzemben az energiahatékonyság és termelékenység javítása, valamint a széndioxid-kibocsátás csökkenése érdekében. Újabb 5 milliárd forintos beruházással pedig a Kall Ingredients termékválasztéka módosított keményítőkkel és kristályos dextrózzal bővülhet, emellett kutatási-fejlesztési központ és akkreditált laboratórium is létrejöhet a Tiszapüspökiben működő üzemben - olvasható az Opus Global közleményében.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu