A mezőgazdaságban a legtöbb a halálos kimenetelű baleset

agrarszektor.hu
Évente több tucatnyi ember hal meg mezőgazdasági baleset következtében Nagy-Britanniában, több száz pedig súlyosan megsérül - ezt mutatják a hivatalos adatok, ebből pedig következik, hogy a mezőgazdaság a legkevésbé biztonságos ágazat.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Lord Freud, a brit munka - és nyugdíjügyekkel foglalkozó miniszter szerint az ágazat balesetbiztossági tekintetben mindig is alul maradt, és most is igen gyengén teljesít. Azt is hozzátette, igen erős a tendencia, hogy a nem halálos baleseteket nem jelentik a hivatalos szerveknél, így a statisztikák megbízhatatlanná válnak. Tavaly a különféle céges alkalmazottak baleseteinek mindössze negyede, a magángazdálkodók baleseteinek pedig csupán 5 százaléka volt hivatalosan bejelentve.

Mindazonáltal minden hivatalos szerv meggyőződése, így a brit Nemzeti Statisztikai Hivatalé is, hogy a mezőgazdaság kétség kívül a legveszélyesebb ipari ágazat, minden további ágazattal összevetve is. Habár a földművelésben résztvevők mindössze 1,4 százalékát teszik ki az összes munkaerőnek, Freud szerint a mezőgazdaság területén történt halálos balesetek nem kevesebb, mint 20 százalékát teszik ki az összes munkahelyen történt halálos balesetnek.

Az elszomorító adatokat nemrég hozták nyilvánosságra egy parlamenti ülésen, ahol a munkáspárti Lord Kennedyt annyira megdöbbentették a hírek, hogy a probléma azonnali orvoslására szólított fel. Kiemelte, hogy ezek sokkolóan magas számok, személyes tragédiák, családi drámák. Nyilvánvalónak tartja, hogy hiba van a rendszerben, ha ennyire kimagaslik a mezőgazdaság a súlyos baleseteket illetően, s mivel ez hosszú évek óta nem változik, lépni kell, és mielőbb napirendre tűzni a problémát. 

A mezőgazdasági balesetek fő okozói nagyjából változatlanok maradtak: a gazdaságok közlekedési eszközei, így például a traktorok, és az ezzel kapcsolatos balesetek, további veszélyforrás a magasból vagy mozgó járműről, tárgyról való lezuhanás, fulladás vagy vízbefúlás, állathorda általi agyontaposás, használati gépek, eszközök általi halál.

Nemrég kampány indult a mezőgazdaságban dolgozók egészségéért, biztonságáért,melynek aktivistái kiemelték, hogy ez egy kiszámíthatatlan munka, sokszor rendkívül fárasztó és nehéz, rosszak a munkakörülmények, és nem egyszer egyedül kell dolgozni, így nőnek a veszélyforrások, ezért elengedhetetlen az elővigyázatosság, hogy ezek a számok lejjebb menjenek. A szakértők és az ágazat vezetői egyetértenek abban, hogy egy ilyesfajta változás nem egyik napról a másikra történik: a magas beosztású érintettektől a céges alkalmazottakon át az önállóan dolgozó gazdáig mindenkinek együtt kell működnie - írja az Agricorner.com

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?