2020. május 28. csütörtök Emil, Csanád

Hírek - Agrárpénzek

A mezőgazdasági cégek jobban ragaszkodnak dolgozóikhoz?

A válság elmúlt két évében az ipari és a kereskedelmi cégek a költségcsökkentések mellett gyakrabban alkalmaztak leépítést, miközben a mezőgazdasági és a szolgáltató szektorban a munkaerő helyett inkább a költségek és beruházások csökkentése volt a leggyakoribb megszorító intézkedés – derül ki a K&H kis-és középvállalkozásokról (kkv) szóló kutatásából.
 
 

Az elmúlt két év során a megrendelések, a forgalom visszaesése jelentette a legnagyobb problémát a hazai vállalkozások számára, átlagosan 88 százalékuk jelezte ezt. Ezt követően a vevők nemfizetése volt a második leggyakoribb teher: a vállalkozások mintegy fele szembesült ezzel a problémával. Likviditási nehézségeket a kkv-k 37 százalékának okozott a recesszió - idézi a kutatást a vg.hu.

A nehézségek hatására a vállalkozások túlnyomó többsége megszorító intézkedést vezetett be:
a kkv vezetők elmondása alapján elsősorban az ipari és kereskedelmi cégeknél alkalmazták nagyobb arányban a munkaerő elbocsátást a költségek csökkentése érdekében, itt a cégek durván fele kényszerült megválni dolgozói egy részétől. Eközben a szolgáltató és a mezőgazdasági szektorban az átlagnál kisebb arányban történt leépítés, itt a vállalkozások harmada vált meg dolgozói egy részétől.

A kutatás az elmúlt két év megszorító intézkedéseit vizsgálta, ezzel szemben a Manpower tegnap bemutatott munkaerő-piaci előrejelzése szerint a jövőben épp a mezőgazdasági szektorban várhatók majd elbocsátások.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu