A piac továbbra is a gabonaárak emelkedését várja - árutőzsdei összefoglaló - 2012.augusztus 3.

agrarszektor.hu
Az elmúlt néhány napban ugyan csökkent a gabonafélék határidős jegyzése, de elemzők szerint ez csak az átmeneti árfolyam-realizálásnak, illetve az intézményi befektetők hó eleji/végi pozícióátrendezésének volt köszönhető. Hosszabb távon továbbra is áremelkedést várnak a gabonapiacon, miközben a meghatározó pénzintézetek is az egyre csökkenő amerikai termésmennyiségről nyilatkoznak.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A kukorica szeptemberi határidős jegyzése pénteken reggel 794 dollárcenten nyitott, pontosan azon az értéken, mint amennyin csütörtöki jegyzése zárt. 1617,25 dollárcenten nyitott a szójabab árfolyama, némivel alacsonyabban, mint az előző napi utolsó kötések, ami 1616,5 dollárcent volt. A búza is alacsonyabban kezdett az előző napi zárónál, péntek reggel 863,25 dollárcenten álltak a szeptemberi jegyzések, míg csütörtök este 865 dollárcenten.

 A mezőgazdasági finanszírozásban világelső Rabobank tovább csökkentette az idei amerikai szójababtermésre vonatkozó előrejelzését, amit most 38 véka/acre-re becsülnek, írta az agrimoney.com internetes mezőgazdasági portál. A bank szerint az olajosmag ára nagy valószínűséggel még mindig nőni fog, és a 2013-ra szóló szerződések esetében különösen nagy a kockázata annak, hogy az ára még tovább nő.

A termésmennyiségben eddig elszenvedett visszaesés  a bank szerint még csak most fogja igazán éreztetni a hatását, miközben a kínai szójababimport továbbra is bizonytalan ütemben folytatódik és az amerikai sertés-és baromfiágazat termelésének visszaesés is még csak most fog jelentkezni az árakban. Sőt, a további visszaesés az amerikai szójababtermésben tovább lökheti fölfelé az árakat, és így a szójabab ára akár 20 dollár fölé is mehet 2012 második felében.

Korábban már a Goldman Sachs és a Morgan Stanley is 20 dollár fölé taksálta hosszú távon a szójabab határidős jegyzését. Mindezek a kommentárok azonban az elmúlt három nap csökkenő trendje mellett érkeztek, amikor is a szójabab ára egészen 16,35 dollárig esett vissza. Az olajosmag legmagasabb novemberi jegyzése 16 dollár/véka alá ment, és a búza szeptemberi jegyzése is egy ponton 2,7 százalékot esett.

Az elmúlt hetekben a gabonaárak emelkedő trendje annak volt köszönhető, hogy az Amerika középnyugati régióiban tomboló, több évtizede nem látott szárazság miatt nem csak az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA), hanem számos meghatározó bank és elemzőház is a gabonatermés jelentős visszaeséséről adott ki előrejelzést. Az elmúlt 3-4 napban azonban csökkentek a gabonák határidős jegyzései, sőt, néhány elemző már a növekedési trend megtöréséről beszélt, de Pálffy Gergely, a Budacash pénzpiaci elemzője szerint csak átmeneti árfolyam-realizálásról volt szó. "A befektetők az elmúlt napokban három kamatdöntést is áraztak, és ha pénztöbbletet áraznak, akkor általában idegesek lesznek, és kiveszik az árutőzsdei pluszokat. Ráadásul a hó eleji/végi váltásoknál az intézményi befektetők általában átrendezik a pozícióikat."

Az elemző szerint tehát közép-hosszú távon a gabonaárak határidős jegyzéseit felfelé fogják húzni, és elsősorban az időjárás fogja megszabni az áfolyammozgásokat. "Azt is fontos látni, hogy nagyon hektikus a gabonapiac. A búza jegyzésében a volatilitás elképesztő szintekig mehet, ezért nehéz pontos előrejelzéseket adni, de a piac egyhangúan a gabonaárak emelkedését várja." - tett hozzá Pálffy Gergely.

Az előző napi árutőzsdei összefoglalónkat itt olvashatja.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13