A számok nem hazudnak: így teljesített valójában a magyar mezőgazdaság 2021-ben

A számok nem hazudnak: így teljesített valójában a magyar mezőgazdaság 2021-ben

agrarszektor.hu
2021. egy igazi hullámvasút volt a mezőgazdaság számára, ám sajnos kijelenthető, hogy többször volt lent, mint fent. Élelmiszefronton folyamatos áremelkedés volt tapasztalható egész évben, de az energiaárak, az üzemanyagárak és az inputanyagok is drágultak, arról pedig nem is beszélve, hogy a kedvezőtlen időjárási körülmények is folyamatosan sújtották a gazdákat. Ennek ellenére az MSZR első előrejelzés eredményei alapján 2021-ben a mezőgazdaság teljes kibocsátásának folyó alapáron számított értéke 13,1 százalékkal haladta meg a 2020. évi eredményt. A termelés költségei összességében 15 százalékkal emelkedtek, így a bruttó hozzáadott érték 10,4 százalékkal, a mezőgazdasági tevékenységből származó nettó vállalkozói jövedelem pedig 11,9 százalékkal magasabb 2021-ben a 2020. évihez képest.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A mezőgazdaság teljes bruttó kibocsátásának volumene az előzetes adatok alapján a 2020. évi 2,4 százalékos csökkenése után. A prognózis szerint 2021-ben csökkenés várható, mintegy 2,3 százalékos mértékben. A növényi termékek kibocsátásának volumene 6,5 százalékkal mérséklődött, viszont az állatok és állati termékek termelésének volumene 4,5 százalékkal emelkedett - írja az AKI. A növénytermesztési és kertészeti termékek termelői árszínvonala 25,9 százalékkal, az élő állatok és az állati termékeké 4,2 százalékkal emelkedett 2021- ben. A volumen- és árváltozás eredményeként, valamint a termeléshez kötött támogatások figyelembevételével a növénytermesztési és kertészeti termékek kibocsátásának értéke folyó alapáron 17,3 százalékkal, az állatok és állati termékek kibocsátásának értéke 8 százalékkal nőtt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az alaptevékenységek kibocsátásának folyó alapáron számított értéke összességében 13,4 százalékkal haladta meg a 2020. évi értéket. A prognózis készítésének időpontjában rendelkezésre álló információk szerint a gabonafélék kibocsátásának volumene 10,4 százalékkal esett vissza, a kibocsátási érték alakulásában meghatározó szerepe volt a kukorica jelentős terméscsökkenésének. A hazai kukorica termésátlag 2021-ben 6,63 tonna/hektár, amely 18 százalékkal rosszabb, mint az ötéves átlag és 23 százalékkal gyengébb az előző évinél. Ha pedig a jelenlegi helyzetet nézzük, Magyarországon az egy évvel korábbinál 58 százalékkal magasabb áfa és szállítási költség nélküli, átlagosan 98,9 ezer forint/tonna termelői áron kereskedtek az étkezési búzával december második hetében. A takarmánykukoricát 57 százalékkal magasabb, 86,8 ezer forintos tonnánkénti áron adták december második hetében.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ellenben búzából az elmúlt 10 év csaknem legjobb termésátlaga keletkezett. A tavalyi 5,1 millió tonnához képest 2021-ben az előzetes adatok tanúsága szerint mintegy 5,3 millió tonna termést takarítottak be. A többi gabonaféle betakarított mennyisége eltérő mértékben változott az előző évihez képest: az árpáé 14,5 százalékkal több, a rizsé 20 százalékkal kevesebb volt, mint 2020-ban. A napraforgó termésmennyisége a jelentés készítésekor rendelkezésre álló információk szerint 2021-ben 0,3 százalékkal kevesebb a 2020. évi terméshez képest. Az előrejelzés készítésekor rendelkezésre álló adatok alapján a friss zöldségfélék közül a csemegekukorica volumene közel 13 százalékkal esett, ellenben a paprika volumene 3, az őszi vöröshagymáé pedig 15 százalékkal nőtt az előző 2020-as évhez viszonyítva, a paradicsom, a fűszerpaprika termésmennyisége viszont csökkent. 

A gyümölcstermés (szőlővel együtt) a csemegeszőlő kivételével összességében növekedett, kiváltképp az alma az előzetes adatok szerint (+131,7 százalék), de az őszibarack termésmennyisége is több mint 10 százalékkal csökkent az előző évhez képest. A mezőgazdasági termelői árak 2021-ben az előrejelzés alapján összességében emelkedtek az előző évhez mérten, mintegy 17 százalékkal. A gabonafélék 33 százalékos, az ipari növények 37 százalékos, a zöldségfélék, kertészeti termékek 6,5 százalékos és a gyümölcsfélék (szőlővel együtt) 2,8 százalékos áremelkedésével kalkuláltunk, viszont 9,3 százalékos termelői árnövekedéssel számoltunk a burgonya esetében. A gabonafélék körében a közönséges búza termelői ára várhatóan 27 százalékkal, a kukoricáé 41 százalékkal, az árpáé pedig mintegy 27 százalékkal magasabb 2021-ben, mint az előző évben. A gyümölcsfélék közül az őszibarack termelői ára nőtt jelentősebben (+33 százalék), az almáé 11 százalékkal csökkent, a körte termelői ára 1,5 százalékkal esett vissza.

EZ IS ÉRDEKELHET

A gyümölcsök közül egyébként a sárgabarack az idei év egyik legnagyobb vesztese. A NAK adatai szerint a tavaszi virágzáskori lehűlés és fagyok miatt idén - térségenként változóan - a kajszitermés 70-90 százaléka veszett oda, a klímaváltozás miatt pedig hosszabb távon mindenképp szükséges új, ellenállóbb ültetvények telepítése, a fajtahasználat optimalizálása és a termesztés korszerűsítése. Az ipari növények termelői árának növekedése általánosságban 37 százalékos volt, a repce termelői ára 38, a napraforgóé 42, a szójáé 20, a cukorrépáé 15 százalékkal emelkedett 2021-ben az előző évhez viszonyítva. Az élő állatok és állati termékek kibocsátásának volumene az első becslés szerint 4,5 százalékkal emelkedett. A szarvasmarha kibocsátásának volumene 5 százalékkal bővült, a sertésé 2 százalékkal, az élő baromfié pedig 8 százalékkal emelkedett. A tejtermelés volumene 5 százalékkal erősödött meg, a tojástermelés volumene továbbra is az előző évi szinten maradt. A mezőgazdasági termelői árak összességében 17 százalékkal emelkedtek, ezen belül az állatok esetében a termelői ár 2,3 százalékkal, az állati termékeké pedig 8,2 százalékkal nőtt a 2020. évi szinthez képest. A sertés termelői ára 11 százalékkal csökkent, míg a baromfié több mint 11 százalékkal és a szarvasmarháé 5 százalékkal nőtt. 

EZ IS ÉRDEKELHET

A tej termelői ára az előző évi szinthez képest 5,5 százalékkal, a tojás ára 6,9 százalékkal emelkedett. A két alaptevékenység, a növénytermelés és a kertészet, illetve az állattenyésztés kibocsátásának aránya az előzetes számítások alapján 2021-ben 65:35 százalék. Ez az arány 2020-ban 63:37 százalék volt, vagyis 2021-ben enyhén csökkent az állattenyésztés és nőtt a növénytermesztés részaránya. A folyó termelőfelhasználás, amely a termékek előállítására és a szolgáltatások nyújtására fordított összeg 2021-ben az előzetes adatok tanúsága szerint 2012 milliárd forintot tett ki. Számítások szerint a ráfordítások árai 15 százalékkal növekedtek 2021-ben, amelyek közül a legnagyobb mértékben a műtrágya és talajjavítószer-költségek emelkedtek, mintegy 33 százalékkal, ezen kívül a második legnagyobb tételt jelentő takarmányköltségek 24,8, az épületfenntartási költségek pedig 12,5 százalékkal bővültek. 

Kisebb mértékben, de emelkedés volt tapasztalható a növényvédő szerek 6,3 százalék. A mezőgazdaság bruttó hozzáadott értéke előző évi áron 5,6 százalékkal mérséklődött, folyó áron 10,4 százalékkal emelkedett 2021-ben. Az Európai Unió a növényvédő szerek jelentős csökkentését rendelte el, ami tovább korlátozhatja a hosszabb távú felhasználási lehetőségeket. A növényvédelemben komoly változásokra számíthatnak a termelők, kérdés, hogyan reagálnak a gyártók az új kihívásokra, miként változhat a felhasználható növényvédő szerek köre és milyen új termékek jelenhetnek meg a piacon. Az idei évben 100 forint értékű folyó alapáron mért kibocsátás előállításához 60 forint értékű inputot használtak, ami 1,7 százalékkal több az egy évvel korábbihoz képest. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Az értékcsökkenés és a termelési adók változatlan szintje mellett a termelési tényezők jövedelme 7,6 százalékkal nőtt 2021-ben. A mezőgazdaságban keletkező nettó vállalkozói jövedelem folyó alapáron 11,9 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. A mezőgazdaságban dolgozók jövedelemhelyzetének változását mérő úgynevezett "A" mutató 106,5 százalék, azaz 2021-ben az egy teljes munkaidős (fizetett és nem fizetett) dolgozóra kalkulált mezőgazdasági tevékenységből származó reáljövedelem 6,5 százalékkal emelkedett. A jövedelem változását a 2010-es szinthez hasonlítva azt tapasztaljuk, hogy az egy mezőgazdasági dolgozóra jutó számított reáljövedelem 105,3 százalékkal emelkedett 10 év alatt. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?