2021. június 22. kedd Paulina

Hírek - Agrárpénzek

A VM kiáll a sertéságazat mellett: 6 milliárd állatjóléti támogatásra

A Vidékfejlesztési Minisztérium egyik legfontosabb törekvése, hogy az állattenyésztés és ezen belül a sertéstartók gondjain segítsen. A minisztérium az idei évben a tavalyinál jóval nagyobb támogatást kíván biztosítani az állattenyésztési feladatokra, összesen 47 milliárd forintot.
 
 

A Vidékfejlesztési Minisztérium határozott célja, hogy a sertéseknél a négyesmentességet (négy Európai Unió által elvárt sertésbetegségtől való mentesség) elérje. Ehhez szükséges a PRRS (az egyik sertésbetegség) mentesítés megkezdése, melyhez Fazekas Sándor miniszter a forrást biztosította. Az Országos Főállatorvos 2011. január elsejétől a programot elindította. A tárca arra törekszik, hogy a mentesítés minél hamarabb befejeződjön. A négyesmentesség elérése ugyanis nagy segítséget jelent a magyar piacok megvédéséhez, a hazai sertéságazat helyzetének javulásához.

A minisztérium az idei évben a tavalyinál jóval nagyobb támogatást kíván biztosítani az állattenyésztési feladatokra, összesen 47 milliárd forintot. A támogatás segíti a tenyésztő szervezetek működőképességét, megteremtve ezzel a hazai állatfajták szakszerű nemesítésének, fenntartásának kereteit.

Az állattenyésztéshez kapcsolódó támogatási jogcímek (állatbetegségek megelőzése, állati hulla elszállítása) esetében a 2010. évi igényeket visszamenőleg is kielégíti a tárca. A sertéstermelők állatjóléti támogatására az Európai Unió által megengedett lehető legmagasabb összeget, 6 milliárd Ft-ot ad a tárca 2011-ben.

A meghozott és tervezett intézkedések, a nemzeti támogatások növelése érdemben járulnak hozzá a hazai sertéságazat versenyképességéhez és jövedelmezőségi viszonyainak stabilizálásához, a fogyasztók biztonságos hústermékekkel történő ellátásához.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu