2020. június 4. csütörtök Bulcsú

Hírek - Agrárpénzek

A Zsámbéki-medence régi gyümölcsfajtáit gyűjti össze a Pilisi Parkerdő

A Zsámbéki-medence eltűnőben lévő gyümölcsfajtáinak megőrzését tűzte ki célul a Pilisi Parkerdő Zrt: a lakosság segítségével létrejövő gyűjtemény dokumentálása és bemutatása mellett szeretnék újraéleszteni a szóban forgó fajtákat - mondta el az MTI-nek Lomniczi Gergely, a társaság szóvivője szerdán.
 
 

A parkerdő szakemberei azokat a ritka, régebben elterjedt, a vidék termőhelyi adottságaihoz jól alkalmazkodó hagyományos gyümölcsfajtákat keresik, amelyek ma már eltűnőben vannak. "A programhoz a helyi lakosság segítségét kérjük. Elsősorban alma-, körte-, szilva-, cseresznye-, meggy- és kajszifajtákról származó szaporítóanyagot szeretnénk begyűjteni, az oltványokból pedig ősszel a programban részt vevők is igényelhetnek" - közölte a szóvivő.

Tájékoztatása szerint a gyümölcsfajták megőrzésére új ültetvény létesül, a létrejövő állományról dokumentáció készül, aminek során rögzítik a fajták jellemzőit, a gyümölcsfeldolgozási hagyományokat, de tervezik a környék gyümölcstermesztési tradícióit is feleleveníteni. A Budakeszi Erdészet területén 2011 tavaszán már létrejött egy közel 3 hektáros, régi gyümölcsfajtákból álló gyűjtemény, ahol az ország különböző tájairól, illetve a határon túlról származó alma-, körte-, szilva- és cseresznyefajtákat mutatják be. A mostani kezdeményezés révén 2013-tól a Zsámbéki-medencére jellemző, helybéli fajtákkal bővülhet a gyűjtemény - fűzte hozzá Lomniczi Gergely.

A programban való részvétel lehetőségeiről az érintett települések önkormányzatainál vagy a www.parkerdo.hu oldalon lehet tájékozódni.

(MTI)


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu