A Bayer időt kért, hogy kivásárolhassa magát a perekből

agrarszektor.hu
Fél évet kért a felperesekkel való tárgyalásra a Bayer - adta hírül a handelsblatt.com. Ha nem sikerül észszerű kompromisszumot kötnie azokkal, akik a glifozát esetleges rákkeltő hatását rajta kérik számon, akkor a német vegyipari cég lehúzhatja a rolót. A Monsanto megvásárlása eddig nem bizonyult túl jó ötletnek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Idén nyáron írtunk utoljára arról, hogy a Bayer 8 milliárd dollárt ajánlott a perben közvetítő amerikai ügyvéden keresztül a felpereseknek, ha ezzel egyszer és mindenkorra valamennyi glifozátper véget ér. Akkor 18.400 peres üggyel nézett szembe az óriás vegyipari cég - azaz fejenként kevesebb mint fél millió dollárt szánt az ügyre - ma viszont már 42.700 felperes vádolja. Csak a kaliforniai házaspár ügyében 1-2 milliárd dollár kártérítési igény hangzott el amiatt, hogy a totális gyomirtónak tulajdonították rákos megbetegedésüket. A handelsblatt.com úgy értesült, hogy a Bayer a múlt héten elérte: csak jövő nyáron  kelljen folytatnia a pereskedést. A halasztás indoka az volt, hogy több időre van szüksége a felperesekkel való megállapodáshoz. A portál megjegyzi: a Monsanto megvásárlása óta a Bayer a tőzsdei értékének harmadát elveszítette.

A Monsanto megvásárlása 2018 nyarán 60 milliárd eurójába került a Bayernek, ami jelen árfolyamon 66,4 milliárd  dollárnak felel meg. Az első két per nem sokkal a cégek fúziója után indult meg, és csak néhány tízmillió dolláros kártérítési igényig ment el, aztán jött a nagy ugrás: idén tavasszal egy egymilliárd dolláros igénybe futott bele a cég. Ez aztán olyan lavinát indított el, ami végül csaknem 43 ezer felperessel állította szembe a német céget. Ha a felperesek fejenként csak félmillió dollárt kapnának, már akkor 21 milliárdjába kerülne a cégnek a Monsanto és vele a rossz hírű molekula megvásárlása. Ez nyilván abszurd, hiszen a Bayert már az amerikai versenytárs megvétele is próbatétel elé állította.

EZ IS ÉRDEKELHET

A nyáron tett 8 milliárdos kivásárlási ajánlat ma már nyilván nem elég, most az elemzők 8 és 12 milliárd közé teszik a kialkudható összeget a reuters.com értesülései alapján. 12 milliárdos megegyezés esetén is az egy főre eső kártérítés szűk 300 ezer dollárra apadna, bár magyar forintban ez is bő 84 milió forintot jelentene. Vajon elég lesz ennyi a pereskedésben profi amerikai farmereknek? Jövő nyáron kiderül.

Címlapfotó: shutterstock

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?