A vadriasztás hatékony módszerei - De mennyibe kerülnek?

Agrárszektor
Nagy a verseny a vadriasztók piacán is, a megoldások tárháza szinte végtelen. Mechanikai, fizikai és biológiai eszközök sorakoznak változó árfekvésben és hatékonysággal. Nehéz közülük választani. A legdrágább megoldást, a kerítést most nem tárgyaljuk, a többi módszerhez nyújtunk kalauzt.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A Vadalarm duplahangszórós, 18-30 kHz frekvencián működő, lítium akkumulátoros vadriasztóját napelemek látják el energiával. Az akksi képes akár két hét borús, ködös időjárás esetén is működtetni a hangszórókat, így feltehetően a fotocellák időszakos hó- és jégborítása sem akadályozza a riasztást. A 0,8 kg-os dobozkát a vadak belépési nyomvonalába kell felhelyezni, innen mindkét irányban 120 fokos szögben nagyjából 100-120 méteres távolságban sugározza az emberi fül számára hallhatatlan zajt, azaz összesen egy 200-240 méteres szakasz levédésére képes. A frekvenciát a riasztandó állatfajhoz lehet igazítani. A risztás sűrűsége éjjel jóval gyakoribb, azonkívül random időpontokban kapcsol be, így nehezen megszokható a vad számára. A cég kéthetes pénzvisszafizetési és két év teljes körű garanciát is ad a készülékhez, azonkívül lopás elleni biztosítást is kínál. A kéthangszórós változat darabja bruttó 50 ezer forint (több darab rendelésekor kedvezményt adnak), az egyhangszórós Vadlarm Pro pedig 30 ezer forintot kóstál.

Az előző termékkel veszi fel az árversenyt a Doxmand ultrahangos készülék. A Vadalarmhoz minden paraméterében hasonló, egyhangszórós riasztóegységet (litium akkumulátor, polikristályos napelem, azonos hatótávolság, azonos frekvenciatartomány és riasztási gyakoriság stb.) a forgalmazó olcsóbban és hosszabb pénzvisszafizetési garanciával kínálja: 30 napos garanciát nyújt, és 25 ezer forintot kér érte. A duplahangszórós változatot 38 ezer forintért kínálja. Több darab rendelése esetén ugyanúgy kedvezményt ad, mint versenytársa, de a lopás elleni "biztosítást" még nem találta ki. Van viszont egy "mega" teljesítményű készülékük is, amelyik 150 méteres hatótávolsággal bír, bár csak egyetlen irányban sugároz. Ennek ára 47 ezer forint. A cég honlapján érdekes videók szemléltetik az ultrahangok vadakra gyakorolt hatását.

Rosszabb megoldás a 22 ezer forintért kínált, 12 voltos akkumulátorral (amely nincs benne az árban!) működtetett, Rojaker által forgalmazott vadriasztó készülék. Hatótávolsága ugyan megegyezik az előző megoldáséval, de a könnyen ellopható energiaforrás és az emberi fül számára is bántó zaj előnytelenné teszi ezt az egyébként sem olcsó ajánlatot. A készülék csak éjjel kapcsol be, a megszólalás gyakoriságát változtatni képes. Extra nagyteljesítményű változata 40 Wattos hangszóróval rendelkezik, és 24 ezer forintba kerül.

Érdekes megoldás az a mozgásérzékelős vadriasztó, amelyiket egy rádióadás frekvenciájára kell beállítani, és ezekkel az emberi zajokkal, valamint  egy erős fényű ledlámpa felvillantásával riasztja meg a hatósugarába belépő élőlényeket. A Defenders nevű készülék pont úgy néz ki, mint egy régi zseblámpa. Gyenge pontja  a kis hatósugár és a három darab 1,5 Voltos elem gyors lemerülése - noha ezek csak a mozgás érzékelésekor, a hang és a fény kibocsátásakor fogyasztanak energiát. A szenzor érzékenysége beállítható, de hatósugara kicsi (nagyjából 10 méter), ezért inkább házikertekbe javasolható, a támadásnak leginkább kitett kerítésszakaszra kihelyezve. Ára bő 18 ezer forint (bruttó).

 

A szagos vadriasztók jóval olcsóbb megoldásnak tűnnek,  de rendszeres utántöltést igényelnek. Az emberi izzadságot utánzó, jellemzően vajsavas biológiai készítmények 3-4 héten át tartják távol a vadakat. Mivel a szagmolekulák kisebb távolságra jutnak el, mint a hang- vagy a fényhullámok, ezért a szagforrások elhelyezését is sokkal sűrűbbre kell terveznünk. A Kornitol Rot nevű szert szivacsra itatva, egy oldalán kivágott műanyagflakonban célszerű elhelyezni (így esővíztől védett marad). Ezt egy karóra rögzítjük, és 15-20 méterenként leszúrjuk a táblaszegélyen. A módszerrel kb egy 200 méteres szakaszt lehet egy liternyi Kornitollal levédeni, melynek költsége 5400 forint. Mivel legkésőbb egy hónap múlva újra kell tölteni a palackokat, így novembertől februárig csaknem 22 ezer forintba kerül a biológiai szagkerítés fenntartása - vagyis anyagilag szinte ugyanott vagyunk, mint a fenti módszerekkel, amelyek ráadásul éveken át üzemeltethetőek.

Természetsen egy sor más hang-, fény- vagy szaghatásra építő megoldás létezik még a piacon, mi igyekeztünk a legnívósabbak közül választani. A hasonló elven működő, de jóval olcsóbb módszerekkel szemben legyünk gyanakvóak, és kétszer is elolvassuk el az ajánlat paramétereit.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?