Áder János megfontolásra visszaküldte a családi gazdaságokról szóló törvényt

Áder János megfontolásra visszaküldte a családi gazdaságokról szóló törvényt

MTI
Áder János államfő megfontolásra visszaküldte a családi gazdaságokról szóló törvényt az Országgyűlésnek szerdán. A köztársasági elnök az adatkezelési szabályokkal kapcsolatban fogalmazott meg észrevételeket és azt is sérelmezte, hogy az előterjesztést előzetesen nem véleményezte a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság. Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke a Portfolio megkeresésére közölte: az államfő észrevételeit az Országgyűlés orvosolni fogja, a módosító javaslat már el is készült. Portfolio

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az államfő erről szóló levele az Országgyűlés honlapján olvasható. Ebben kifejti: a jogalkotó előzetesen nem egyeztetett a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósággal (NAIH), holott a családi gazdaságok üzemi formáit és működését szabályozó törvény több rendelkezése adatok nyilvántartására, kezelésére irányul. Az információszabadságról szóló törvény értelmében ugyanakkor a NAIH véleményezi az adatkezelést érintő jogszabályokat, a többi között a személyes adatok védelméhez való jog érvényesülése érdekében. 

December 3-án rendezi a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely idén egész napos, közel 10 órányi szakmai programot kínál online módon. Az eseményen két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg témával várjuk a résztvevőket. Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvénye egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is, köztük az agráradózás reformját is. A résztvevőknek lehetőségük lesz online élőben követni az egész napos konferenciát, szavazni tudnak, illetve lehetőségük lesz networkingre és kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

Áder János azt is megállapította, hogy a törvény sem az őstermelői, sem a családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartását illetően nem tartalmazza az adatkezelés célját, holott az infotörvény ezt is előírja. Az államfő emellett megállapította, hogy a jogszabály nyilvános közzétételt ír elő olyan adatokra, amelyek az infotörvény értelmében speciális védelmet élveznek, így nem nyilvánosak, nem tehetők közzé. Ilyenek a családi és utónév, a születési családi és utónév, a születési hely, a születési idő valamint az anya neve. 

A jogszabályt november 17-én fogadta el kétharmados többséggel az Országgyűlés. Annak értelmében egyszerűsödne a jelenlegi mezőgazdasági őstermelők, illetve családi gazdálkodók működésének jogszabályi háttere.

Az államfő által az adatkezeléssel kapcsolatban megfogalmazott észrevételeket az Országgyűlés orvosolni fogja, az ezeket rendező módosító javaslat már el is készült. Így semmi sem veszélyezteti a családi gazdaságokról szóló törvény 2021. január 1-jei hatálybalépését

- mondta el a Portfolio megkeresésére Győrffy Balázs, a NAK elnöke.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?