Agrárbiztosítási díjtámogatások: túligényelték a keretet

agrarszektor.hu
Miközben tavaly még csupán a rendelkezésre álló forrás mintegy 80 százalékát használták fel mezőgazdasági biztosítások díjtámogatására, idén a hat százalékkal megnövelt keret is szűkösnek bizonyul majd az összes igény kielégítésére. Ennek megfelelően az egyes támogatási rendszerekbe tartozó biztosítások díjának összegeiből első ízben kapnak majd eltérő mértékű visszatérítést a termelők.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) az idei évre vonatkozó további tapasztalatokat, illetve a jövő évi kilátásokat összegezte.

Az immár harmadik éve működő díjtámogatott agrárbiztosítási rendszerben idén fordul először elő, hogy a kérelmekben szereplő díjtámogatási összegek meghaladják a keretet. Ezért miközben a korábbi években az ezt előre kérelmező ügyfelek valamennyi növénybiztosítási variáns esetében megkapták a maximálisan adható 65 százalékos utólagos díjtámogatást, az idén várhatóan rendszerenként változik majd a felosztás.

A szántóföldi növényekre, a borszőlőre és az almára kötött csomagbiztosítások esetében továbbra is 65 százalék a visszatérítés mértéke, miközben a jórészt zöldség- és gyümölcskultúrára köthető, jégeső, fagy-, vihar- és tűzkárbiztosítások esetén 48 százaléknyi, míg a többi konstrukció esetén 30 százalékos visszatérítésre számíthatnak a termelők.

"Az elmúlt évek kedvező tapasztalatai, illetve a támogatott biztosítások fokozatosan szélesedő kockázati köre miatt a mezőgazdasági termelők közül egyre többen élnek a díjtámogatással - magyarázza Póczik András, a FBAMSZ elnökségi tagja. - A konstrukció komoly előnye, hogy erősíti a termelők öngondoskodási hajlandóságát, ezért fontos, hogy a jövőben is megfelelő mértékű segítségre számíthassanak azok, akik élnek ezzel az eszközzel. Ehhez azonban jövőre mindenképpen növelni kell majd a keretösszeg mértékét."

A gazdák folyamatos igénye, hogy a növénybiztosításokon túlmenően a támogatások egyes állattartási kockázatokra is terjedjenek ki a jövőben. Az idei tapasztalatok is azt indokolják, hogy a kiemelt kockázatú állatbetegségekre vonatkozó biztosítások (például az idén a szarvasmarha-, juh- és kecskeállományt veszélyeztető kék nyelv betegség) is preferált támogatást élvezzenek a jövőben.

Változások 2015-ben

Jövőre a gazdáknak figyelniük kell arra, hogy bármikor is tesznek biztosítási ajánlatot, arról 5 napon belül kell a kérelmet benyújtaniuk a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) felé. Szintén változik a díjigazolás kiállításának határideje: ezt az eddigi november 15-i határidő helyett október 15-ig meg kell majd tenni.

"Célszerű lenne néhány ellentmondást is feloldani a jelenlegi szabályozásban - magyarázza a FBAMSZ szakértője. - Ha ugyanis most ugyanaz az ügyfél ugyanarra a területre köt először téli fagykár elleni biztosítást, majd később jégkárbiztosítást, a második biztosítását nem fogadják be a támogatott körbe."

Továbbra is alapvető gond - főként a szőlő- és gyümölcskultúrák esetében - a folyósítás kedvezőtlen ütemezése. Jövőre az idei október 31-i határidőnél még korábban be kell majd fizetni a biztosítás teljes összegét ahhoz, hogy a díjigazolás előre hozott határidejét tartani lehessen. A visszatérítés azonban továbbra is csak a következő tavasszal jelenik meg a gazdálkodó számláján. Ez azt jelenti, hogy mintegy fél évre, a visszatérítés valós időpontjáig a gazdálkodóknak kell előfinanszírozniuk az akár több tízmilliós összeget. Akár az ütemezés változása, akár áthidaló lehetőségek bevezetése komoly segítség lenne a felelősen gondolkodó, de megfelelő likviditással nem rendelkező termelők számára.

Nem könnyű eligazodni

Ha az egyes piaci szereplők a túligénylés miatt 2015-ben is csak csökkentett mértékben kapják meg a díjtámogatást, még körültekintőbben kell majd kiszámolni azt az optimális biztosítási kombinációt, amely az adott termelőknek, termelési struktúrájuknak legjobban megfelel. A laikusok számára az is nehezíti az eligazodást, hogy az egyes biztosító társaságoknál nem ugyanazon növények és károkok szerepelnek az egyes kategóriákban.

Idéntől immár négy biztosító termékei közül választhatnak a gazdálkodók, de a fentiek miatt egyre nagyobb szerep jut az ajánlatok összehasonlítását, a speciális kockázatok és kárrendezési sajátosságok mérlegelését, illetve az ár-érték arányú kiválasztást segítő, a biztosítóktól független alkuszoknak.

Sikeres a kockázatkezelési rendszer
Az úgynevezett kétpilléres mezőgazdasági kockázatkezelési rendszert 2012 januárjában vezették be. Az egyik pillér a már korábban is létező kárenyhítési rendszer, míg a másik a biztosítási díjtámogatás, melynek során a gazdálkodók a támogatott körbe tartozó biztosítások díjának legfeljebb 65 százalékát támogatásként visszakapják. További ösztönző elem a rendszerben, hogy csak a második pillérben részt vevők válnak jogosulttá a megítélt kárenyhítő juttatás teljes összegére. A rendszer egyértelmű sikerét mutatja az állománydíj folyamatos növekedése: a Földművelésügyi Minisztérium adatai szerint míg 2012-ben a termelők mintegy 1,5 milliárd forintot fordítottak mezőgazdasági biztosításra, ez az összeg 2013-ban elérte a 4 milliárdot, idén pedig már megközelítette az 5,7 milliárdos szintet.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?