2021. augusztus 1. vasárnap Boglárka

Hírek - Agrárpénzek

Agrárfinanszírozás nyelve: Miért speciális az agrárium banki finanszírozása?

Alapvetően maga az Agrár24 blogunk, illetve az Agrárfinanszírozás nyelve rovatunk is azért születhetett meg, mert 2019 novemberében, a magyar banktörténelemben először önálló üzletágban kezeli a Takarékbank az agrárügyfeleit. Azonban blogunk hasábjain még nem esett szó arról, hogy mi az agrárvállalkozások azon egyedisége, ami indokolttá teszi, hogy speciális kezelést kapjanak a szektor ezen szereplői.
 
 

2019 novembere óta önálló üzletágban kezeli a Takarékbank az agrárügyfeleit, arról azonban még nem esett szó, hogy mi az agrárvállalkozások azon egyedisége, ami indokolttá teszi, hogy speciális kezelést kapjanak a szektor ezen szereplői. A kérdést egyszerűen meg tudnám válaszolni, személyes tapasztalat alapján, mely egy ügyfelünkkel folytatott tárgyaláson hangzott el: „az agráriumot érteni kell”. Mire gondolhatunk vajon ezalatt? Ehhez vissza kell kanyarodunk a mezőgazdasági üzem fogalmi meghatározásához: „Maga a mezőgazdasági üzem olyan, integrált egészet alkotó gazdasági rendszer, amelyben szerves egységet képviselnek a vállalkozás erőforrásai között a növények, az állatok, a tartós eszközök, anyagok (készletek) mellett az ember, mint meghatározó termelési tényező” (TAKÁCSNÉ, 2007).

Szerves egységet képviselnek tehát a növények, az állatok és tartós eszközök. Ezalatt leginkább a termőföldet értjük. A termelés során jelentős biológiai kockázattal számolhatunk, ami jelenthet egy aszályos évet, egy madárinfluenzás évet stb. Utóbbiak erőteljes ciklikusságot okoznak az ágazatban, nem beszélve az olyan, közgazdaságtan által is megfigyelt jelenségekről, mint pl. a sertés-, vagy tejciklus. S az első, legerősebb érvünk az agrárfinanszírozás egyedi kezelése mellett ezekből adódik. Ugyanis a legtöbb alágazat esetében a termelés a termőföldhöz kötődik. S a termőföld vagyon olyan eszköz, amelytől annak tulajdonosa, művelője a legritkább esetben szabadul meg. A gazdálkodó tisztában van azzal, hogy egy-két gyengébb évet egy erősebb fog követni, s nem fog felhagyni tevékenységével. Ez okozza azt, hogy a mezőgazdasági vállalkozások körében a legalacsonyabb a csődráta. Egy mezőgazdasági üzem termelése a biológiai alapok miatt meghatározott természeti környezetben, meghatározott időben és sorrendben zajlik. Utóbbiak elsősorban a növénytermesztési ágazatokra igazak. Extrém példáktól eltekintve nem tudjuk befolyásolni azt, hogy az őszi búzát ősszel vessük, s az nyár elején kerüljön aratásra, ahogyan sem a gyümölcsök- sem a zöldségek tenyészidejét nem tudjuk befolyásolni, továbbá nem tudjuk 15. napra keltetni a csirkét sem. Az előbbi tényezők okozzák az ágazat erőteljes idényszerű működését, amelynek legfontosabb következménye az, hogy az időszakos termék előállítás és ráfordítás időszakos megjelenése, tartósítás tárolás szükségessége pénzügyi finanszírozási-, és munkaszervezési kihívásokat okoz.

Ami talán a legfontosabb, hogy az agrárium az az ágazat, amely az emberi élelmiszert előállítja, s korlátos termőhelyi feltételek mellett egyre több éhes száját kell etetnie. S visszakanyarodva a bevezető sorokban írtakhoz, ezt a szektort érteni kell, ha valóban szakértőként akarunk finanszírozni.

Írta: Héjja Csaba – Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu