Agrárfinanszírozás nyelve: Mikor fontos az üzleti terv, mihez kezd vele a bank?

Agrárfinanszírozás nyelve: Mikor fontos az üzleti terv, mihez kezd vele a bank?

Takarék Agrár24
Nem csupán egy vállalkozás megalapítása előtt, de egy már működő cég életében is több olyan eset elképzelhető, amikor a menedzsment - főként a stratégiai döntések alátámasztása érdekében - üzleti tervet készít. Ilyen mérföldkő lehet többek között egy új üzletág indítása, vagy egy beruházási elképzelés megvalósítása. Amennyiben az előzökhöz még külső finanszírozás, azaz banki hitel, vagy akár pályázati forrás is társul, a finanszírozó külön meg is követeli, hogy az elképzeléseinket számokban is kifejezzük, alátámasszuk.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Egy vállalkozás életében egy új üzletág indítása, vagy egy beruházási elképzelés megvalósítása olyan mérföldkő lehet, amikor szükség van üzleti terv készítésére. Amennyiben az ezekhez még külső finanszírozás, azaz banki hitel, vagy akár pályázati forrás is társul, a finanzírozó külön meg is követeli, hogy az elképzeléseinket számokban is kifejezzük, alátámasszuk.

Milyen egy jó üzleti terv?

  • reális, tényadatokra támaszkodó
  • megalapozott, hiteles: az extrém optimizmust sugalló terveket a döntéshozó hajlamos félretenni és helyette saját kútfőből akár egy sokkal szigorúbb tervet összeállítani
  • alkalmas a különféle változatok (banki szlengben "stresszverziók") elemzésére
  • megfelelő ágazati háttérismereteket tükröz - ez főleg új tevékenység esetén fontos
  • átgondolt
  • jövőbe mutató

Mit tartalmazzon?

A célokat, elképzeléseket, ezek megvalósításához szükséges eszközöket, forrásokat. Amennyiben beruházási célokat szolgál, szükséges számszerűsíteni a projekt által generált plusz bevételeket, többletköltségeket, eredményeket, jövedelmezőséget. Meg kell nézni, hogy a befektetett tőkénk ezek alapján hány év alatt térül meg, milyen fejlesztés eredmények várhatóak. Fel kell tárni az esetleges kockázatokat, végiggondolni a lehetőségeket, veszélyeket.

Miért is fontos ez annyira a banknak?

Az üzleti terv a banknak olyan, mint egy állásinterjún az önéletrajz. Elengedhetetlen, hiszen ez adja az első benyomást az ügyfélről, egy olyan összképet, ami alapján a későbbiekben a cég szempontjából létfontosságú döntéseket meghozza. Önmagában a terv minősége, kidolgozottsága is információ banknak, mert jelzi, hogy az ügyfél mennyire van tisztában azzal, amire készül. A terv alapján dől el, hogy pénzét kölcsönadja-e a vállalatnak, vagy sem, biztosított-e a kihelyezett hitel megtérülése és amennyiben igen, mekkora ennek a megtérülési ideje. Az üzleti terv alapján tárja fel a kockázatokat, dönt a finanszírozás módjáról és feltételeiről.

Egy jól összeállított üzleti terv azonban nemcsak a finanszírozóknak, a bankoknak fontos, hanem maguknak a cégeknek is elemi érdekük. Fontos, hogy lássák hányadán állnak és az eredeti elképzelésekhez képest hova is tartanak, de egy tervezési folyamat során fény derülhet olyan egyéb lehetőségekre is, melyekkel a vállalkozás profitabilitását növelni tudják. 

Írta: Farkas Anita - Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 14:01
Pénzcentrum  |  2024. április 20. 06:55