2021. szeptember 23. csütörtök Tekla

Hírek - Agrárpénzek

Agrárminisztérium: elfogadhatatlan az új KAP

Lényegesen több terhet rónának a gazdákra és bonyolultabbá tennék a jelenleg működő rendszert a 2020 utáni új uniós Közös Agrárpolitikában (KAP) az Európai Bizottság június elsején megjelentetett jogszabályi javaslatai az Agrárminisztérium szerint. A tárca elfogadhatatlannak tartja, hogy a KAP forrásai csökkenjenek.
 
 

A 2014-2020-as időszakhoz képest komoly változást jelent, hogy a KAP stratégiai tervek bevezetése miatt a közvetlen támogatások rendszerét és a vidékfejlesztésre vonatkozó szabályokat közös rendelet szabályozná – húzta alá Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium államtitkára az uniós mezőgazdasági miniszterek szófiai tanácskozása után. A támogatások elosztásának új modellje, az úgynevezett stratégiai tervezés nem egyeztethető össze a területalapú kifizetések logikájával és mind a tagállamok, mind pedig a gazdák esetében az adminisztratív terhek jelentős emelkedéséhez vezethet. Magyarország ellenez minden olyan javaslatot, amely tovább bonyolítja a rendszert – hangsúlyozta az államtitkár.

Feldman Zsolt szerint már most látható, hogy az egyes ágazatokat - így különösen a tejelő és húshasznú szarvasmarhatartókat, a juhtartókat, a kertészeket vagy a fehérjenövényt termesztő gazdálkodókat - segítő, termeléshez kötött támogatások jelenlegi szintjének megtartása nehéz feladatnak ígérkezik. Magyarország általában is úgy foglal állást, hogy elfogadhatatlan a KAP forrásainak csökkentése 2021-2027-ben.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu