Agrártámogatási botrány: vádemelést javasol sürgősen a NAV

agrarszektor.hu
Vádemelési javaslattal adják át e héten a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyi nyomozói a Fővárosi Főügyészségnek az uniós területalapú agrártámogatások miatt korábban indított nyomozás iratait. A NAV-nál a nyomozás ma zárul le. Összesen 84 gyanúsítottat hallgattak ki, akik csaknem 23 ezer hektárra több mint 1,5 milliárd forintnyi jogosulatlan támogatási kérelmet nyújtottak be.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A NAV bűnügyi főigazgatóságának központi nyomozó főosztálya ma fejezi be az uniós területalapú agrártámogatásokkal kapcsolatban indított nyomozást, és az ügy iratait e héten átadja a nyomozás felügyeletét ellátó Fővárosi Főügyészségnek - közölte az agrárszektor.hu-val Sárközi Alexandra, a NAV bűnügyi szóvivője. A nyomozók az ügyet vádemelési javaslattal továbbítják a Fővárosi Főügyészségnek - tette hozzá.

A NAV pénzügyi nyomozói különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, folytatólagosan, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás kísérlete, illetve hivatali visszaélés és befolyással üzérkedés megalapozott gyanúja miatt folytattak nyomozást. A gyanú szerint az elkövetők csaknem 23 ezer hektár terület után több mint másfél milliárd forintnyi támogatási kérelmet nyújtottak be.

A központi nyomozó főosztály 84 gyanúsítottat hallgatott ki, és több gyanúsítottal szemben közokirat-hamisítás, illetve pénzmosás megalapozott gyanúját is közölte. Jelenleg egy személy van házi őrizetben.

Mint ismert, a visszaélési botrány még 2013-ban robbant ki, amikor kiderült, hogy egyesek - a kifizető ügynökségként működő Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal belső segítségét is felhasználva - jogosulatlanul igyekeztek uniós területalapú agrártámogatásokhoz jutni. Az ügy 2013. októberi kipattanásakor a Fővárosi Főügyészség rendelt el nyomozást, amelyet végül a NAV bűnügyi főigazgatóságának központi nyomozó főosztálya folytatott le.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02