Akár 10 százalékkal is drágulhatnak az élelmiszerek

agrarszektor.hu
Akár 10 százalékot meghaladó élelmiszer áremelkedéshez is vezethet az, hogy az új, még készülő hulladékkezelési törvény növeli a termelők és kereskedők termékdíj-kötelezettségét - jelentette ki Mányi István, az Öko-Ferr Hulladékkezelési Koordináló Nonprofit Kft. ügyvezetője.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Közleményében utal arra, hogy jelenleg a termékdíjat csökkenti az, ha a visszagyűjtött hulladékot újrahasznosítják. A tervezet alapján most ez megszűnne, és ez azt jelenti, hogy az állam 100 milliárd forintot szedne be a gyártóktól, holott eddig a hulladékkezelés évi 45 milliárd forintba került.

Az új szabályozás megszüntetné a jelenlegi hulladékkezelőket és helyettük országos hálózattal Országos Hulladékkezelési Ügynökséget alakítanának ki, aminek költségét a termelőkkel fizettetnék meg.

A székértő úgy véli, hogy a keletkező hulladék mennyiségét, összetételét és költségeit "képtelenség" egy évre előre modellezni, ezért az új rendszer egyszerre lenne alulfinanszírozott és pazarló.

A jelenleg működő koordináló társaságok valódi piaci szereplők. "Több lábon állnak", ezért költségátcsoportosítással ki tudják védeni az ingadozásokat. Mányi István a közleményben hangsúlyozza, hogy "mivel a szaktárca felszámolja az ágazatban a piaci viszonyokat és az új szereplők csak az állami kifizetésekre számíthatnak, így amennyiben az ügynökség alulbecsüli a visszagyűjtés költségeit, a szolgáltatásban komoly működési zavarok jelentkeznek". A szakember hozzáfűzi: a pénzügyileg megrendült önkormányzatok esetleges szerepvállalása a folyamatban tovább növeli a kockázatot.

Mányi István szerint a szakszerű visszagyűjtés és hulladékkezelés szabályait csak a helyi sajátosságok figyelembe vételével lehet kialakítani.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?