2020. április 5. vasárnap Vince

Hírek - Agrárpénzek

Akár harmadával is drágulhat februártól a kenyér

Akár harmadával is drágulhat februártól a kenyér a várakozások szerint. A heves megyei pékségekben ugyanakkor azt mondják, nem ilyen egyszerű a kérdés – írja a heol.hu.
 
 

A legtöbb szakember és piaci szereplő véleménye szerint az év eleji drágulás után liszt- és kenyérár-emelkedésre is számítanunk kell. Szakmai értékelések szerint jelenlegi ár legalább harmadával kellene növelni a kenyér árát. A pékek törekvését azonban a kereskedelem próbálja visszaszorítani.

Nagy Lajos, a Heves Megyei Sütő- és Édesipari (HESI) Kft. ügyvezetője elmondta: a liszt és az energia mellett az egyéb alapanyagok - az étolaj, a margarin, illetve a többi járulékos összetevő - is drágábbak lettek, és nőttek a minimálbérek, valamint a szakmához kötött keresetek is. Az igazgató szerint ezek mind-mind jelentős áremelést tennének szükségessé. Közbeszól azonban a kereskedelem: a nagyobb áruházláncok keményen visszafogják a drágítás lehetőségét.

A közelmúltban nagy regionális átalakítás történt beszállítói szinten, a nagy üzletláncok csökkentették a partnereik számát. Akikkel szerződtek, azoktól viszont azt kérték, hogy ne növeljék az áraikat.

Külön kategóriát képeznek azok az áruházláncok, amelyek saját pékséget üzemeltetnek, és akár 5 forintért adják a zsömlét és 99-ért az 1 kilogrammos fehér kenyeret. A HESI igazgatója szerint ezekből a körülményekből és a feltételekből szinte egyenesen következik, hogy a tényleges termelői árak továbbhárítására nincs lehetőség.

A búza ára a mindenkori rekordösszeg közelébe kúszott, a szabadpiacon már elérte a 2008-as, kilónként 70–72 forintos szintet. Ebből kilónként 95 forintos lisztet lehet előállítani. A molnárok nagykereskedelmi árai ennek megfelelően inkább a 100 forinthoz közelítenek. Pesszimista jóslatok szerint, ha az aratásig kifogy a magtárakból a hazai búza, akkor importálni kell, így a liszt nagybani ára elérheti, de akár meg is haladhatja a 130–135 forintot is.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu