2020. június 2. kedd Kármen, Anita

Hírek - Agrárpénzek

Állami kézben a tejkvóták

A Vidékfejlesztési Minisztérium döntése alapján november elsejétől a Magyar Tejgazdasági Intézet kezébe kerülnek a termelők tejkvótái az Állattenyésztési Teljesítményvizsgáló Kft. helyett.
 
 

A döntés oka, hogy a kormány szeretné, ha kizárólag állami tulajdonú szervezetek irányítanák a mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatási, illetve nyilvántartási rendszereket - írja a híradó.hu

Az Európai Unió a Közös Agrárpolitika (KAP) keretein belül kvótákkal szabályozza a tej- és tejtermelést, ami a KAP többlépcsős reformjával valószínűleg eltűnik 2014-2015 után. Az új rendelet 50-60 céget és 5000 tejtermelőt érint.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal illetve a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet megállapodását követően ezentúl az utóbbi szervezet látja majd el a tejkvóta-rendszer működésével kapcsolatos feladatokat és az adminisztrációt. A további, tejtermelőket és tejfelvásárlókat érintő ügyintézés a tejkvóta-nyilvántartással összefüggő helyi ellenőrzésekkel együtt a két szerv munkatársainak hatásköre lesz ezentúl. 

A szakmaközi szervezet titkára, Lukács László az MTI-nek korábban kifejtette, hogy Magyarország jelenleg 2 milliárd liter tejkvótával rendelkezik az Unióban, ennek kihasználtsága most 70-75 százalékos, ami 1,4-1,5 milliárd liter. Magyarországon egy ember évente 130-140 liter tejet fogyaszt, a tejvertikum árbevétele pedig évente 200 milliárd forint körül mozog.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu