Állami kézben a tejkvóták

agrarszektor.hu
A Vidékfejlesztési Minisztérium döntése alapján november elsejétől a Magyar Tejgazdasági Intézet kezébe kerülnek a termelők tejkvótái az Állattenyésztési Teljesítményvizsgáló Kft. helyett.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A döntés oka, hogy a kormány szeretné, ha kizárólag állami tulajdonú szervezetek irányítanák a mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatási, illetve nyilvántartási rendszereket - írja a híradó.hu

Az Európai Unió a Közös Agrárpolitika (KAP) keretein belül kvótákkal szabályozza a tej- és tejtermelést, ami a KAP többlépcsős reformjával valószínűleg eltűnik 2014-2015 után. Az új rendelet 50-60 céget és 5000 tejtermelőt érint.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal illetve a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet megállapodását követően ezentúl az utóbbi szervezet látja majd el a tejkvóta-rendszer működésével kapcsolatos feladatokat és az adminisztrációt. A további, tejtermelőket és tejfelvásárlókat érintő ügyintézés a tejkvóta-nyilvántartással összefüggő helyi ellenőrzésekkel együtt a két szerv munkatársainak hatásköre lesz ezentúl. 

A szakmaközi szervezet titkára, Lukács László az MTI-nek korábban kifejtette, hogy Magyarország jelenleg 2 milliárd liter tejkvótával rendelkezik az Unióban, ennek kihasználtsága most 70-75 százalékos, ami 1,4-1,5 milliárd liter. Magyarországon egy ember évente 130-140 liter tejet fogyaszt, a tejvertikum árbevétele pedig évente 200 milliárd forint körül mozog.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02