2022. június 27. hétfő László

Hírek - Agrárpénzek

Almafelvásárlás: kötelező az árat augusztus 1-ig írásba foglalni!

A friss meggy mellett az ipari alma értékesítésére irányuló szerződést is minden esetben írásba kell foglalni, és ennek határidőt is szab egy jogszabálytervezet. A Cukorrépa-termesztők Országos Szövetségével pedig december 10-ig le kell ülnie tárgyalni a gyárnak.
 
 

A salátatörvény célja, hogy az ipari alma és a friss meggy piacán az elmúlt években tapasztalható káosznak elejét vegye, és a termelést mind a felvásárló, mind a termelő számára kiszámíthatóbbá tegye. Ezért kötelezi az érintetteket a szerződések írásba foglalására. A tervezet  a szerződés kötelező elemeit és a megkötésének időpontját is szabályozza.


A feldolgozónak az adott évben feldolgozandó gyümölcs legalább 60 százalékára meg kell kötnie a szerződést a meggy esetében adott év május 15-ig, az alma esetében pedig augusztus 1-ig.

A szerződésnek kötelező jelleggel tartalmaznia kell a beszállított termékekért fizetendő árat, illetve árképletet. Utóbbi tartalmazza azokat a tényezőket, amelyek piaci fejleményekre, a szállított mennyiségre vagy minőségre vonatkoznak. A jogszabály indoklása szerint ez a rendszer egyrészről biztonságot nyújt a termelőknek, másrészről az azonnali piac ármozgásait is le tudja követni, amellyel a termelők méltányos jövedelmét is biztosítja. A cukorgyárak számára a jogszabálytervezet azt írja elő, hogy minden gazdasági év december 10. napjáig meg kell kezdeniük a tárgyalásokat a termelők érdekképviseletét ellátó szervezettel, és a szerződés kötelező tartalmát is szabályozzák.

Ha a hatóság megállapítja a szerződési kötelezettség megszegését, akkor ágazatfelügyeleti bírságot szab ki, amelynek legkisebb mértéke tízezer forint, legmagasabb mértéke 50 millió forint.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben