Almafelvásárlás: kötelező az árat augusztus 1-ig írásba foglalni!

agrarszektor.hu
A friss meggy mellett az ipari alma értékesítésére irányuló szerződést is minden esetben írásba kell foglalni, és ennek határidőt is szab egy jogszabálytervezet. A Cukorrépa-termesztők Országos Szövetségével pedig december 10-ig le kell ülnie tárgyalni a gyárnak.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A salátatörvény célja, hogy az ipari alma és a friss meggy piacán az elmúlt években tapasztalható káosznak elejét vegye, és a termelést mind a felvásárló, mind a termelő számára kiszámíthatóbbá tegye. Ezért kötelezi az érintetteket a szerződések írásba foglalására. A tervezet  a szerződés kötelező elemeit és a megkötésének időpontját is szabályozza.


A feldolgozónak az adott évben feldolgozandó gyümölcs legalább 60 százalékára meg kell kötnie a szerződést a meggy esetében adott év május 15-ig, az alma esetében pedig augusztus 1-ig.

A szerződésnek kötelező jelleggel tartalmaznia kell a beszállított termékekért fizetendő árat, illetve árképletet. Utóbbi tartalmazza azokat a tényezőket, amelyek piaci fejleményekre, a szállított mennyiségre vagy minőségre vonatkoznak. A jogszabály indoklása szerint ez a rendszer egyrészről biztonságot nyújt a termelőknek, másrészről az azonnali piac ármozgásait is le tudja követni, amellyel a termelők méltányos jövedelmét is biztosítja. A cukorgyárak számára a jogszabálytervezet azt írja elő, hogy minden gazdasági év december 10. napjáig meg kell kezdeniük a tárgyalásokat a termelők érdekképviseletét ellátó szervezettel, és a szerződés kötelező tartalmát is szabályozzák.

Ha a hatóság megállapítja a szerződési kötelezettség megszegését, akkor ágazatfelügyeleti bírságot szab ki, amelynek legkisebb mértéke tízezer forint, legmagasabb mértéke 50 millió forint.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 14:01
Pénzcentrum  |  2024. április 20. 06:55