2020. július 6. hétfő Csaba

Hírek - Agrárpénzek

Alternatív gabonanövényeket a magyar háztartásba!

Az alternatív növényekről szólt az a karcagi fórum, amit a Debreceni Egyetem Karcagi Kutatóintézete szervezte azzal a céllal, hogy ráirányítsa a figyelmet a méltatlanul mellőzött növényekre, mint például a zab vagy a köles.
 
 

A tanácskozáson a vidékfejlesztési miniszter kijelentette: a magyar emberek asztalán helye van az alternatív gabonából készült ételeknek, hiszen elérhető árúak, és egészségmegőrző szerepük is kiemelkedő. 

Karcag, ami nem mellesleg Fazekas Sándor szülőföldje – kölesnagyhatalom, a létező kilenc kölesfajtából hétnek itt őrzik a génjeit. Ez az egyetlen gabonafajta, amely lúgosítja a szervezetet, és mivel gluténmentes, lisztérzékenyek is fogyaszthatják. A teljes értékű fehérjék mellett aminosavat, vasat, szilíciumot, B, B1, B2” vitaminokat tartalmaz. Gyulladáscsökkentő hatása van, szabályozza a vércukorszintet, rendszeres fogyasztása rákmegelőző hatású.

Fazekas úgy véli, az embereket meg kell ismertetni ezzel a kevésbé ismert és használt gabonafajtával, és mivel a Kunság jelentős köles termelő vidék, így ezt tartja a legalkalmasabb helynek arra, hogy a magyar táplálkozáskultúrát megújítsák a köles népszerűsítésével, nagy mennyiségű termesztésével. Szeretné, ha Magyarországra nem csak a négyféle alapgabona lenne jellemző, vagyis, a búza, a kukorica, a repce és a napraforgó.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu