Ángyán: politikai döntés a gödöllői egyetem átalakítása

agrarszektor.hu
Két intézetbe szervezik át a gödöllői Szent István Egyetem (SZIE) Környezet- és Tájgazdálkodási Intézetének (KTI) hat tanszékét - tájékoztatta az egyetem szerdán az MTI-t. A KTI-t korábban vezető Ángyán József politikai döntésnek tartja az intézet megszüntetését.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A SZIE közleményében racionalizálásnak nevezte a KTI megszüntetését. Azt írták, hogy az átalakításnak szakmailag letisztultabb profilú szervezeti egységek kialakítása a célja, és a KTI korábbi hat tanszékének feladatköre racionálisabban működtethető, vezetési, irányítási szempontból jobban kezelhető két intézetben. Az aquakultúra és környezetbiztonsági intézet, valamint a természetvédelmi és tájgazdálkodási intézet életre hívása nem jár együtt szakok megszüntetésével - közölte a SZIE. Hozzátették: az érintett hallgatók tanulmányait a szervezeti átalakítás nem befolyásolja, sikeresen befejezett tanulmányaik után továbbra is a mezőgazdaság- és környezettudományi kar diplomáját veszik át. A KTI tagjai a kar munkatársai maradnak, publikációs és oktatási tevékenységüket a két új intézetben folytathatják tovább - írták. Kitértek arra is, hogy az átalakítást több hónapig tartó előkészítő munka előzte meg, amelyben részt vettek a KTI munkatársai is. A dékán által ez alapján beterjesztett javaslatot a kari tanács egyhangúlag támogatta, és a Szent István Egyetem Szenátusa is egyhangúlag fogadta el.

A közlemény kitért arra, hogy az 1990-ben Stefanovits Pál vezetésével megalakult környezet- és tájgazdálkodási intézet működésének egyik meghatározó szereplője Ángyán József professzor volt, aki elődje nyugdíjba vonulása után 2010-ig - államtitkári megbízásáig - töltötte be a KTI vezetői posztját. Ángyán József korábbi döntése alapján nyugállományba vonul, jelenleg a jogszabályban meghatározottak szerinti felmentési idejét tölti - közölte a gödöllői egyetem.

Az állami földekre kiírt pályázatok eredményei miatt tiltakozó, Fidesz tagságáról, valamint politikai államtitkári posztjáról korábban lemondó Ángyán József részben a személye ellen irányuló "politikai döntésnek" tekinti az intézet megszüntetését. A blogjában, valamint a főként ökológiai vizsgálatokkal foglalkozó KTI megszüntetésére írt "nekrológjában" úgy fogalmazott, hogy miután 2012-ben lemondott a vidékfejlesztési minisztérium politikai államtitkári tisztségéről, felerősödtek az intézet gyengítésére irányuló törekvések.

"Bár 2012-ben, VM parlamenti államtitkári megbízatásomról történt lemondásomat követően - feltehetőleg ettől nem függetlenül, sőt kormányzati hátszelet, állami bátorítást érezve - az Intézet gyengítésére irányuló törekvések érezhetően felerősödtek, ám mindezek ellenére a KTI, mint a SZIE fenntarthatósági képzési alapműhelye, egészen 2014 áprilisáig, az országgyűlési választásokig szakmai, oktatási, tudományos és gazdasági értelemben is az Egyetem egyik legműködőképesebb intézete maradt, a programjai iránti érdeklődés pedig folyamatosan növekedett. Mindez világosan mutatta, hogy a minden tekintetben jól működő intézet átalakítására, még inkább megszüntetésére, - határon innen és túl, vidéki, közösségi, hallgatói valamint szakmai, felsőoktatási és K+F körökben egyaránt ismertté vált, jól csengő - nevének elvételére, tanszékei felszámolására észérvek nem hozhatók fel." - írja Ángyán.

Szerdán jelképes temetést rendeztek Gödöllőn a KTI megszüntetése elleni tiltakozásul, az eseményen az Origo hírportál tudósítása szerint harminc-negyvenen demonstráltak.

"Az egyetemi autonómia keretén belül a Szenátus által meghozott szakmai döntések mögött politikai "megrendelést" sejtetni az egyetem megítélése szerint méltatlan minden jelenlegi és volt polgárunkra vonatkozóan". A SZIE a továbbiakban nem kíván foglalkozni a témával, a szervezeti átalakításokra vonatkozó döntések meghozatalát belügyének tekinti - reagált az egyetem a támadásokra.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?