Árrobbanás sújtja a magyar mezőgazdaságot: itt az új megoldás a gazdálkodóknak

Árrobbanás sújtja a magyar mezőgazdaságot: itt az új megoldás a gazdálkodóknak

agrarszektor.hu
A héten jelentette be az Agrárminisztérium, hogy 2022. július 1-től 2022. év végéig az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) Krízis Agrárgarancia Programjának II. szakasza keretében elérhető lesz egy új, kedvezményes kezességvállalás a mezőgazdaság, az élelmiszeripar, az élelmiszer kis- és nagykereskedelem, illetve az agráriumhoz kötődő vállalkozások, őstermelők számára. Ennek részleteiről és a lépés okairól Herczegh Andrással, az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány ügyvezető igazgatójával beszélgetett a Portfolio.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az ügyvezető igazgató elmondása szerint a magyar agráriumot segítő legújabb lépésre azért van szükség, mert a pandémiás időszakot követően sem tudott fellélegezni az ágazat. Zajlik a szomszédban ugyanis a háború és ennek a gazdasági következményei begyűrűztek az Európai Unióba és Magyarországra is - írta meg a Portfolio. Kiemelte az inputanyagok árának emelkedését, a takarmány, a vetőmag, a növényvédő szerek, műtrágya és energia árának emelkedését.

Idén is év végi díjeső az agráriumban - Nevezzen és nyerjen Ön is!

Idén nyolcadik alkalommal hirdeti meg a Portfolio Csoport rangos agrárdíjas pályázatát, amelynek célja, hogy egy-egy évben díjazni lehessen a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket. A november 30. -december 1-i kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencián az ágazat szereplői az Év női agrárvállalkozója díjat, az Év fiatal agrárszakembere díjat, az Év kertészete díjat, az Év állattenyésztője díjat, az Év növénytermelője díjat, az Év agrárinnovációja díjat, az Év agrárberuházása díjat és a Portfolio Agrárgazdaságért díjat nyerhetik el. A rangos díjakat - amelyeket a november 30-i szakmai program zárásaként, ünnepélyes keretek között adunk át - színvonalas szakmai zsűri ítéli oda. A díjakra a hazai agrárgazdasági élet bármely szereplője pályázhat, illetve javasolhat jelölteket. A Portfolio a nevezéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2022. július 31-ig. A jelentkezésekhez, illetve a nevezésekhez egy űrlapot kell kitölteni és beküldeni, amely a portfolio.hu portálon, az Agrárszektor Konferencia weboldalán érhető el. Az űrlapot ide kattintva is le lehet tölteni. Legyen Ön is az év végi agrár-díjeső részese, nevezzen vagy jelöljön a rangos díjakra!

Ez a válság érinti a magyar mezőgazdaságot és élelmiszeripart, legalább annyira, mint a Covid-járvány érintette

- értékelte a folyamatokat Herczegh András.

Az alapítvány részéről ezért úgy ítélték meg, hogy szükség van arra, hogy a magyar gazdálkodók a finanszírozásban további kedvezményeket kapjanak és az ilyen nehéz helyzetekben lazítsanak az uniós támogatási szabályokon. A szakember fontosnak tartotta tisztázni, hogy az Európai Bizottság június 17-i döntésével jóváhagyott támogatás egy kezességvállalási keret. Ez a gyakorlatban egy jogi lehetőséget jelent arra, hogy az alapítvány több hitelhez nyújthasson kedvezményes formában kezességet, és nem jelent egy eurocentnyi többlettámogatást sem az Európai Unió részéről. Az unió ugyanis nagyon szigorúan szabályozza a mezőgazdaság támogatását, ideértve a hitelezést is, legyen szó akár kamattámogatásról, akár garanciavállalásról.

Erre a 90 milliárd forintos (226 millió eurós) kezességi keretre most óriási szükség van a kedvezményes finanszírozás fenntartásához. A konstrukció lényege, hogy az orosz-ukrán átmeneti támogatási jogcímen nyújtott agrárkezesség ügyfél által fizetendő díja várhatóan mindössze a hitelösszeg 0,25%-a. A konstrukció egyúttal lehetővé teszi, hogy a bankok kockázatainak 90%-át átvállalja az alapítvány. A szakember fontos feltételként megemlítette, hogy az érintett hitelek futamideje maximum 6 év lehet. A garantálható hitelösszeget korlátozzák a program szabályai. A hitelösszeg nem lehet több mint az elmúlt három lezárt üzleti évben elért átlagos éves árbevétel 15%-a; vagy az elmúlt 12 hónap energiaköltségének 50%-a, de bizonyos esetekben likviditási terv alapján is van lehetőség hitelösszeget meghatározni.

A cél, hogy a bankok a válság közepette is finanszírozzák az agrárágazat szereplőit, a hitelezési kedv pedig fennmaradjon. Ez mindenkinek az érdeke

- hangsúlyozta Hercegh András.

Az alapítvány ügyvezető igazgatója azt is megosztotta a portállal, hogy a bankok kockázati étvágya egy ilyen helyzetben nyilván csökkenhet érthető okokból. A bankok feladata, hogy prudens módon a betétesek pénzét is védjék és megnézzék, hogy a forrásokból kiket és milyen feltételek mellett hiteleznek. Az alapítvány is pénzügyi intézmény, - a Magyar Nemzeti Bank felügyelete alatt állunk, - de támogató szervezetként rugalmasabban tudunk reagálni a növekvő kockázatokra, alapvető küldetésünk a kockázatvállalás - tette hozzá.

Herczegh András arról is beszélt, hogy az alapítvány a tevékenységével a mezőgazdasági ágazat valamennyi kis- és közepes vállalkozását támogatja. Tevékenységi körükben ide sorolhatók az állattartók (akiket az inputanyag-krízis mellett más válság is sújt, például madárinfluenza, sertéspestis), a növénytermesztők, a kertészet, mint az elsődleges mezőgazdaság képviselői, de emellett támogatandó terület az egész élelmiszeripar, és az ágazat más szereplői, például az élelmiszer kis és - nagykereskedelem, az inputanyag-gyártók, a mezőgazdasági gépgyártók. Az alapítvány gazdasági társaságok mellett őstermelők, családi gazdálkodók számára is nyújt kedvezményes fedezeteket pótló vagy kiegészítő megoldásokat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?