2020. április 3. péntek Buda, Richárd

Hírek - Agrárpénzek

Az állatjóléti támogatások emelésére lenne szükség a baromfi ágazatban

Kezdeményeznie kellene a kormánynak Brüsszelben, hogy a jelenlegi 4 milliárd forintnál nagyobb éves állatjóléti támogatást kaphasson a hazai baromfiágazat a nehéz piaci helyzet miatt – közölte Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács igazgatója, olvasható a szervezet honlapján. A terméktanács javaslata a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) felé, hogy az idei évben, szakítva a gyakorlattal, ne csak a tavalyi állatjóléti támogatásokat utalják ki, hanem negyedéves bontásban kezdjék meg a 2011-re szánt összegek folyósítását is.
 
 

A minisztérium áprilisra tervezi a baromfiágazat állatjóléti támogatásainak kifizetését. Az erre a célra szánt 4 milliárd forintra a gazdák, még a 2010-es esztendőben váltak jogosulttá. A terméktanács számításai szerint ez a 4 milliárd forint, körülbelül 42 százaléka az Európai Bizottság által korábban jóváhagyott éves összegnek. A Brüsszel által engedélyezett támogatás több mint 20 forint is lehetne, ezzel szemben várhatóan 8-10 forintot kapnak kilónként a csirke- a víziszárnyas- és a pulykatermelők. A nagyobb összegű kifizetést azonban kezdeményezni (notifikáltatni) kellene Brüsszelben és elő kellene teremteni a megfelelő költségvetési forrásokat is - emelte ki Csorbai Attila. .

A takarmánydrágulás következtében nehézhelyzetbe került ágazatnak szüksége lenne, a Brüsszelben jóváhagyott támogatások száz százalékának a kifizetésére. Emellett szorgalmazza a BTT igazgatója, hogy a VM a tavalyi összeg mellett, a 2011-re szánt állatjóléti támogatásokat is hozzák előre, és negyedéves bontásban még idén utalják ki a gazdáknak.

A baromfitermelők mellett a sertéstenyésztők is kapnak állatjóléti támogatást, mintegy 6 milliárd forint összegben, A két ágazat számára tehát 10 milliárd forintot irányzott elő a minisztérium. A Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) közelmúltban tartott takarmánypiaci egyeztetéseken, azt szorgalmazta, hogy a VM a piaci szereplőknek járó állatjóléti támogatásokat minél hamarabb fizesse ki.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu