2020. október 21. szerda Orsolya

Hírek - Agrárpénzek

Az oroszok is kitiltották a magyar sertéseket

Ideiglenes korlátozást vezetett be május 7-től a Magyarországról származó sertéstermékekkel szemben az orosz állategészségügyi és növényvédelmi szövetségi szolgálat. Az oroszok arra hivatkozva döntöttek, hogy Heves megyében több elhullott vaddisznóban is kimutatta az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát a magyar hatóság.
 
 

Az orosz korlátozás az élő sertésekre, a sertéshúsból készült hústermékekre, a sertésembriókra és reprodukciós anyagokra vonatkozik. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatása szerint a vírus miatt eddig Ukrajna, Szerbia, Japán, Tajvan, Szingapúr, Dél-Korea, Ausztrália, Fehéroroszország és Dél-Afrika Magyarország egész területéről, Macedónia pedig Heves megyéből tiltotta meg a magyar sertéshús bevitelét.

Mint ismert, a közelmúltban öt elhullott vaddisznóban is kimutatta az ASP vírusát a Nébih. Valamennyi vaddisznó Heves megyében pusztult el. Bognár Lajos országos főállatorvos szerint most az egyik legnagyobb kockázat az lehet, ha - felelőtlen emberi magatartással - a fertőzött területről élelmiszerhulladék kerül a házi sertések közelébe, és a kórokozó haszonállattartó telepekre is bejut.

Mint ismert, Oroszország kereskedelmi embargót is alkalmaz az uniós - köztük a magyar - sertéstermékekkel szemben. Így a mostani döntés állategészségügyi okból is korlátozza a magyar exportot.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu