Az oroszok is kitiltották a magyar sertéseket

MTI
Ideiglenes korlátozást vezetett be május 7-től a Magyarországról származó sertéstermékekkel szemben az orosz állategészségügyi és növényvédelmi szövetségi szolgálat. Az oroszok arra hivatkozva döntöttek, hogy Heves megyében több elhullott vaddisznóban is kimutatta az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát a magyar hatóság.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az orosz korlátozás az élő sertésekre, a sertéshúsból készült hústermékekre, a sertésembriókra és reprodukciós anyagokra vonatkozik. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatása szerint a vírus miatt eddig Ukrajna, Szerbia, Japán, Tajvan, Szingapúr, Dél-Korea, Ausztrália, Fehéroroszország és Dél-Afrika Magyarország egész területéről, Macedónia pedig Heves megyéből tiltotta meg a magyar sertéshús bevitelét.

Mint ismert, a közelmúltban öt elhullott vaddisznóban is kimutatta az ASP vírusát a Nébih. Valamennyi vaddisznó Heves megyében pusztult el. Bognár Lajos országos főállatorvos szerint most az egyik legnagyobb kockázat az lehet, ha - felelőtlen emberi magatartással - a fertőzött területről élelmiszerhulladék kerül a házi sertések közelébe, és a kórokozó haszonállattartó telepekre is bejut.

Mint ismert, Oroszország kereskedelmi embargót is alkalmaz az uniós - köztük a magyar - sertéstermékekkel szemben. Így a mostani döntés állategészségügyi okból is korlátozza a magyar exportot.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?