Az OTP tulajdonosként sem hitelezi a KITE-t

Inkább az óriás agrárcég termelő partnereire hajt a bank.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Nem finanszírozza közvetlenül a nádudvari KITE Zrt.-t az OTP Bank Nyrt., amely a közelmúltban két cégén keresztül 46,96 százalékos tulajdont szerzett a legnagyobb hazai agrárintegrátori társaságban. Az OTP Bank - a Merkantil Bankkal együtt - a KITE-vel kapcsolatban álló mezőgazdasági vállalkozások finanszírozásában vesz részt, és elsősorban e tevékenységét kívánja bővíteni a jövőben. Ugyanakkor a KITE partnerei-szállítói számára is megnyugtatóan hathat, hogy az OTP Bank tényleges tulajdonhoz jutott a KITE-ben.

Az OTP Bank eddig sem nyújtott hiteleket a legnagyobb hazai agrárintegrátornak számító KITE Zrt. számára, és a közelmúltban bejelentett tulajdonszerzés sem jelenti azt, hogy az OTP részt venne a nádudvari cég közvetlen finanszírozásában - közölte az agrarszektor.hu-val Búvár Géza, a KITE vezérigazgatója. A KITE-t ma hat bank - az ING Bank, az MKB Bank, a Raiffeisen Bank, a CIB Bank, a Budapest Bank és a Commerzbank - finanszírozza, és a cég várhatóan a jövőben is velük működik együtt.

A vezérigazgató tájékoztatása szerint a KITE évente mintegy 50 milliárd forinttal finanszírozza partnereit. A cég az idén már az összeg 60 százalékára létesített finanszírozási megállapodásokat az általa integrált termelőkkel, és a keret fennmaradó részére is folytatja a szerződéskötéseket.

Mindenkit megnyugtathat a kisebbségi tulajdon

Bár az OTP Bank 46,96 százalékos KITE-n belüli részaránya kisebbségi tulajdonhányadnak számít, mostantól közvetlen finanszírozás nélkül is egyértelműsíti, hogy a pénzintézet ott áll a vállalat mögött - húzta alá Búvár Géza. A tiszta helyzet pedig nem csak a cég stabilitását növeli, hanem a KITE partnerei-szállítói számára is megnyugtatóan hathat - tette hozzá.

Az OTP Bank most összesen négy cégen keresztül, az Inga Kettő Kft.-n, az Összehangoló Kft.-n, a Stabilizáló Kft.-n és a Bank Center No. 1. Kft.-n keresztül szerzett tulajdont a KITE-ben. A tulajdonlás azonban ténylegesen két társaság, az Inga Kettő Kft. és a Bank Center No. 1. Kft. révén valósul meg, mivel ezek a tulajdonosai az Összehangoló Kft.-nek és a Stabilizáló Kft.-nek is. E két utóbbi cég egyébként korábban a KITE-menedzsment, illetve a KITE-dolgozók érdekeltségébe tartozott, tehát tulajdonosa volt a KITE Zrt.-nek, mielőtt a részvényeket Guba Sándor, a vállalat dél-dunántúli regionális igazgatója tavaly ősszel felvásárolta.

Guba Sándor - aki ma a KITE Zrt. elnöke - nem csak a Stabilizáló Kft.-t és az Összehangoló Kft.-t vette meg, hanem a mezőgazdasági üzemek tulajdonában álló KITE Kft.-t is, amely szintén tulajdonosa volt a KIZE Zrt.-nek. Emellett megvásárolta a "külső befektetők" tulajdonában lévő, fennmaradó részvényeket is, így tavaly csaknem száz százalékban a KITE Zrt. tulajdonosává vált. Az OTP mostani belépése tehát azt jelenti, hogy Guba Sándornak mintegy 52 százalékos tulajdonhányada marad, és egy százaléknál kisebbre tehető az a részvénymennyiség, amely sem az OTP-hez, sem Guba Sándorhoz nem tartozik.

A KITE partnereit finanszírozza több fronton az OTP

Az OTP a KITE-kapcsán elsősorban arra törekszik, hogy nagyobb szerepet vállaljon a céggel partneri kapcsolatban álló gazdálkodók finanszírozásában. Búvár Géza tájékoztatása szerint e partneri körben főként gépberuházásokról, kertészeti fejlesztésekről és állattartó telepi gépesítési korszerűsítésekről (ÁTK) van szó, amelyhez nagyrészt az OTP és a Merkantil Bank folyósítja a szükséges hiteleket.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) növekedési hitelprogramjának (NHP) első szakaszában például a KITE 5,5 milliárd forint hitelt közvetített partnerei felé. Az NHP kettes szakaszának első pillérében pedig az OTP csoport 10 milliárdos keretet hagyott jóvá ahhoz, hogy a KITE-s partnereket KITE-közvetítéssel finanszírozni lehessen.

Ezen kívül a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) várhatóan a közeljövőben dönt azokról a pályázatokról, amelyek az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) tavaly meghirdetett, 60 milliárd forintos fejlesztési pályázatára érkeztek be. Búvár Géza szerint e forrásokból a KITE partnerei várhatóan jelentős ÁTK-támogatásokhoz juthatnak, a beruházásokhoz szükséges további források zömét pedig az OTP nyújthatja.

Kétszázmilliárdos forgalom, négymilliárd nyereség

Mint ismert, az OTP Bank a múlt pénteken jelentette be, hogy 46,69 százalékos mértékű közvetett tulajdoni részesedést szerzett a KITE-ben. Az agrarszektor.hu keddi agrárkonferenciáján elhangzott, hogy a nádudvari vállalat tavaly 200 milliárd forint árbevételt ért el 4 milliárd forintos pozitív adózás előtti eredmény mellett.

A pénzintézet a KITE-részvények megszerzésével kapcsolatban azt közölte, hogy az OTP Bank 40 százalékos piaci részesedést kíván elérni az agrárfinanszírozásban. Ennek a célnak az elérése érdekében még az elmúlt évben stratégiai szövetséget kötött a KITE Zrt.-vel. Az OTP Bank az együttműködés első tapasztalatai és a dinamikusan változó agrárfinanszírozási környezet együttes hatására döntött úgy, hogy piaci céljai elérése érdekében szorosabbra fűzi a kapcsolatát az agrárcéggel, és leányvállalatain keresztül jelentős, 46,69 százalékos tulajdonrészt szerez. Az OTP Bank a KITE integrátori tevékenységének dinamikus fejlesztését tervezi mind a hazai, mind a nemzetközi piacokon - derült ki a pénzintézet állásfoglalásából.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03