2021. szeptember 16. csütörtök Edit

Hírek - Agrárpénzek

Baromfi-állatjólét: 1 százalékponttal kevesebb fehérje lehet a takarmányban

2008-tól 2018-ig, azaz 10 éven át működtek azonos feltételekkel a magyar forrásból biztosított, ám uniós jóváhagyást igénylő állatjóléti támogatási konstrukciók. Most azonban a baromfik terén módosítást kért Brüsszel. Érdekes módon a sertések támogatása kisebb ellenállásba ütközött.
 
 

A 2019. évre szóló baromfi-állatjóléti támogatási kérelmek beadási határideje 2019. április 15-e. A kérelmeket a Magyar Államkincstár honlapján megtalálható új formanyomtatványon kell benyújtani. A támogatások folyósítására a 2019. évi költségvetésben mintegy 13 milliárd forintos forrás áll rendelkezésre (de minimis-szel együtt), ami meghaladja a korábbi évek keretösszegét.


A támogatási program működtetéséhez az Európai Bizottság külön engedélyére van szükség. 2018 decemberében véget ért a 2008 óta működő, tisztán nemzeti forrásból finanszírozott program (amit időközben is notifikáltatnunk kellett). Az Agrárminisztérium 2018 áprilisában kezdeményezte Brüsszelben az új baromfi-állatjóléti program jóváhagyását a legutolsó, 2013-2018-as program szerinti szakmai tartalommal, de megemelt támogatási kerettel. A Bizottság elutasította az állatifehérje-mentes takarmányozásra, az egészséges ivóvíz és fény biztosítására vonatkozó előírásokat. Most a csökkentett fehérjetartalmú tápok etetését ismerte el olyan "kunsztként", ami többletteljesítményt jelent.

Csorbai Attila, A Baromfi Terméktanács igazgatója ezzel kapcsolatban a következőkről tájékoztatta az agrárszektor.hu-t:

Új elem a támogatási feltételek között, hogy a takarmány fehérjetartalmát 1 százalékponttal csökkenteni kell. Ez azt jelenti, hogy az átlagosan 20% helyett 19% áll a termelőállomány rendelkezésére. Ez talán a legfájóbb része a módosításnak. Mégis biztosra veszem, hogy minden termelő be fogja vállalni és teljesíteni is fogja az előírást."

Csorbai Attila úgy gondolja, előbb-utóbb el kell készülnie egy olyan finanszírozási konstrukciónak, amelyikben a fény és az egészséges ivóvíz biztosítása is jutalmazott plusz teljesítményként szerepel. Egyébként a hat évre notifikált program kivételesen hosszú időnek számít a brüsszeli gyakorlatban, amivel elégedett.

Ugyanígy 2025-ig kaptunk engedélyt a sertéságazat nemzeti támogatására is, ebben a szektorban az állatjóléti támogatások már ez év január 1-től működnek.

Április 26-án rendezi meg a Portfolio gazdasági portál a Nyugat-magyarországi Agrárfórumot, amely a Pápai Agrárexpó első számai szakmai rendezvényének számít. A kiemelt témák között szerepel az agráradózási reform, a generációváltás és a sertéságazati helyzet. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu