2021. március 7. vasárnap Tamás

Hírek - Agrárpénzek

Beindult a szezon, és többszörösére nőtt az inputforgalom a tavalyi évhez képest

Beindult a szezon, méghozzá nem is akárhogy. A meleg időjárással és száraz földekkel induló március lehetővé tette az intenzív fejtrágyázást, ugyanakkor megkezdődött a kártevők elleni védekezés is. Harmadával több műtrágya, négyszer több talajfertőtlenítő és ötször több rovarölő kelt el most, mint tavaly ilyenkor - derül ki az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) adataiból.
 
 

A legkeresettebb műtrágyaféleség továbbra is a mészammon-salétrom (MAS) volt, idén februárban a forgalom 38 százalékkal lett több, mint tavaly ilyenkor. A tárgyhónapban ammónium-nitrátból (AN) ugyanannyi fogyott az elmúlt év azonos időszakához viszonyítva. A többi egyszerű műtrágyafélék közül a kálium-klorid iránti kereslet erősödött, míg a szuperfoszfáté elenyésző volt 2019 februárjában a múlt hónaphoz képest. Az összetett műtrágyák forgalma mérsékelt volt a tárgyhónapban mind az előző, mind a tavalyi év februárjához viszonyítva. 2018 februárjához képest az értékesítési árak emelkedése erőteljes volt: 2-26 százalékkal növekedtek.

Elindult a növényvédő szerek iránti kereslet ez év februárjában, a legnagyobb forgalmat a talajfertőtlenítőkből és a gyomirtó szerekből bonyolítottak a kereskedők. A legkeresettebb termék a tárgyhónapban is a Force 1,5 G volt, az idei év első két havában négyszer többet juttattak ki a termelők (az enyhébb télnek köszönhetően), mint tavaly január-februárban. A rovar- és a gombaölő szerek iránti kereslet is megélénkült a megfigyelt hónapban, az előbbi volumene 40 százalékkal, míg az utóbbié többszörösével nőtt (a talajfertőtlenítők kivételével). Az előző év azonos időszakához képest idén februárban gyomirtó- és a gombaölő szerekből nagyságrendben hasonló mennyiséget vásároltak a gazdák, míg rovarölőkből ötször többet. A növényvédő szerek értékesítési árai tavaly februárhoz képest 1-36 százalékkal növekedtek.

Korábban érkeztek a kártevők

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub

  Óriási pénzeső jön a magyar agráriumban - Mi vár a gazdákra 2021-től?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu