Beindult a szezon, és többszörösére nőtt az inputforgalom a tavalyi évhez képest

agrarszektor.hu
Beindult a szezon, méghozzá nem is akárhogy. A meleg időjárással és száraz földekkel induló március lehetővé tette az intenzív fejtrágyázást, ugyanakkor megkezdődött a kártevők elleni védekezés is. Harmadával több műtrágya, négyszer több talajfertőtlenítő és ötször több rovarölő kelt el most, mint tavaly ilyenkor - derül ki az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) adataiból.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A legkeresettebb műtrágyaféleség továbbra is a mészammon-salétrom (MAS) volt, idén februárban a forgalom 38 százalékkal lett több, mint tavaly ilyenkor. A tárgyhónapban ammónium-nitrátból (AN) ugyanannyi fogyott az elmúlt év azonos időszakához viszonyítva. A többi egyszerű műtrágyafélék közül a kálium-klorid iránti kereslet erősödött, míg a szuperfoszfáté elenyésző volt 2019 februárjában a múlt hónaphoz képest. Az összetett műtrágyák forgalma mérsékelt volt a tárgyhónapban mind az előző, mind a tavalyi év februárjához viszonyítva. 2018 februárjához képest az értékesítési árak emelkedése erőteljes volt: 2-26 százalékkal növekedtek.

Elindult a növényvédő szerek iránti kereslet ez év februárjában, a legnagyobb forgalmat a talajfertőtlenítőkből és a gyomirtó szerekből bonyolítottak a kereskedők. A legkeresettebb termék a tárgyhónapban is a Force 1,5 G volt, az idei év első két havában négyszer többet juttattak ki a termelők (az enyhébb télnek köszönhetően), mint tavaly január-februárban. A rovar- és a gombaölő szerek iránti kereslet is megélénkült a megfigyelt hónapban, az előbbi volumene 40 százalékkal, míg az utóbbié többszörösével nőtt (a talajfertőtlenítők kivételével). Az előző év azonos időszakához képest idén februárban gyomirtó- és a gombaölő szerekből nagyságrendben hasonló mennyiséget vásároltak a gazdák, míg rovarölőkből ötször többet. A növényvédő szerek értékesítési árai tavaly februárhoz képest 1-36 százalékkal növekedtek.

Korábban érkeztek a kártevők
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03