Bioüzemanyagok: nyolcmilliárd liter plusz a V4-ektől?

agrarszektor.hu
Nem korlátozni, hanem támogatni kellene a bioüzemanyag-gyártást a V4-ek agrárkamarái szerint.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Évente további 8 milliárd liter bioüzemanyag előállítására lehet képes Csehország, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia (V4-ek), ha a technológiai fejlesztésekkel javul a termelés hatékonysága. A V4-ek agrárkamarai vezetői úgy vélik, hogy az európai döntéshozóknak korlátozások helyett támogatniuk kellene a fenntartható, terményalapú bioüzemanyag-gyártást.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) tájékoztatása szerint a négy visegrádi ország önmagában is képes az EU számára évi további 8 milliárd liter bioüzemanyag előállítására. Ez a teljes kontinens közlekedési célú felhasználásának 1 százaléka. Ezen felül Európa szójaalapú takarmányimportjának egyötödét válthatja ki az az 5 millió tonna GMO és antibiotikum-mentes állati takarmányadalék, amely a bioüzemanyag-gyártás melléktermékeként jön létre.

Mindezt földhasználatbeli változás nélkül, pusztán növekvő hozamokkal és a művelés alól kivont földek rekultiválásával lehet elérni. A visegrádi országokban elért kukoricahozamok ugyanis az osztrák termelők által elért hozamok csupán 60 százalékát teszik ki. Ezen hozamkülönbség egyetlen oka a kelet-európai mezőgazdaságok alacsonyabb technológiai szintje.

A 2009-es uniós megújulóenergia-irányelv 10 százalékos bioüzemanyag-bekeverési arányt írt elő a közlekedési szektorban. Ebből az úgynevezett első generációs bioüzemanyagok már elérték a mintegy 5 százalékos értéket. Az európai döntéshozók jelenleg azonban az első generációs bioüzemanyagokra vonatkozó korlát bevezetésén vitáznak, holott a második és harmadik generációs bioüzemanyagok gazdaságilag is megvalósítható technológiaként még nem is léteznek.

Az irányelv által megszabott határértéknél jóval alacsonyabb korlát bevezetésének oka pedig olyan aggályokon alapszik, amelyek a közvetett földhasználati-változással (ILUC) és az élelmiszerbiztonsággal kapcsolatosak - áll a kamara közleményében. A bizonytalan döntéshozói környezet miatt az ágazatban megtorpantak a beruházások.

Az aggályok két dolog köré csoportosulnak: egyrészt veszélyeztetve látják a kiszolgáltatott emberek élelmiszerellátás-biztonságát az élelmiszertermelésre alkalmas földek lehetséges csökkenése miatt. Másrészt pedig azokat a lehetséges éghajlati hatásokat veszik figyelembe, amelyek az erdőségek csökkenéséből származhatnak.

Megértjük és osztjuk a döntéshozók aggodalmát, hogy az európai bioüzemanyagok máshol káros hatásokat okozhatnak, amit ki kell zárnunk - fogalmazott Győrffy Balázs, a NAK elnöke. Európai gazdaként azonban komoly lehetőséget látunk a bioüzemanyagokhoz szükséges alapanyagok megtermelésében is. A további piacok megjelenésére a termelők hatékonyságuk és a termés növelésével fognak reagálni. Ez kiemelten fontos azokban a kelet-európai országokban, ahol a gazdaságok bevétele jelentősen alacsonyabb, mint az európai átlag - hangsúlyozta a NAK elnöke.

Az ILUC-mentes bioüzemanyagok éghajlati, környezetvédelmi, élelmiszerbiztonsági, energiabiztonsági és európai gazdasági szempontból is a lehető legjobb választásnak bizonyulnak. Ezért a V4-ek felszólítják az uniós döntéshozókat, hogy biztosítsanak stabil környezetet az ágazat ellenőrzött fejlődésének érdekében, és gondolják át az ágazatban a mezőgazdaság kiemelkedő szerepét, az abban rejlő fontos gazdasági és vidékfejlesztési lehetőségeket.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?