Bizonytalan uniós környezetben is van biztonságos finanszírozás - Így látja az AVGHA vezére

Agrárszektor
Láttuk a mostani uniós költségvetési ciklus indulásakor, hogy évekig is eltarthat, mire kialakul az agrártámogatások lehívásának a stabil feltételrendszere. Amikor még a területalapú támogatásokban is új elemekhez kell igazodniuk a termelőknek, a korábban bejáratott rendszerek bizonytalanná válnak. A bankok számára is nagyon rizikós ez az időszak. Ugyan még van két évünk, hogy erre felkészüljünk, de a Vidékfejlesztési Program (VP) forrásai már most kimerülőben vannak - vázolta Hercegh András, az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) ügyvezető igazgatója az agrárszektor.hu-nak.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Hercegh András, az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) ügyvezető igazgatója az agrárszektor.hu-nak adott interjúban elmondta, hogy a költségvetési ciklus végén járunk, amikor a pályázatok megvalósítása zajlik, és még mesze van az az időszak, amikor a következő ciklus forrásai felhasználhatóak lesznek. Közben folyamatos a versenyfutás a technológiában, zajlik a generációváltás, a gazdaságok átadása, ami jellemzően további modernizálással jár. A munkaerőhiányról sem szabad elfeledkezni, ennek szintén hatása van a gépesítési igényre, mondta az AVHGA ügyvezető igazgatója.

Hercegh András (Fotó: Kaiser Ákos)

Ezért az Agrárminisztérium elindította a mezőgazdasági, élelmiszeripari és erdészeti vállalkozások beruházási hiteleihez kapcsolódó új kamattámogatási programját. 100 milliárd forintnyi hitel kihelyezésére nyílik így lehetőség a szektorban. Mindez lehetetlen lenne az AVHGA készfizető kezessége nélkül. A kamattámogatás mértéke az ügyleti kamat 80 százaléka, de legfeljebb 2 százalékpont évente. A Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogram FIX hitelkonstrukció maximális keretszintjét alapul véve a ténylegesen fizetett kamat mindössze 0,5 százalék/év. Mindez kulcsfontosságú lehet abban az átmeneti időszakban, amikor az agrárvállalkozó az előző ciklusból már nem, a következőből pedig még nem juthat vissza nem térítendő támogatáshoz a fejlesztéseire.

Hercegh András elmondta, hogy az alapítvány kezességállománya évről évre dinamikusan növekszik. Mintegy 20 ezer ügyfelük van, a garantált fennálló hitelállomány pedig év végére eléri a 350 milliárd forintot. Ennek mintegy negyede kapcsolódik beruházásokhoz, 75 százaléka pedig a gazdálkodók likviditását biztosítja. Utóbbi hitelek mögött gyakran semmiféle tárgyi fedezet nem áll, csak egy magánszemély készfizető kezessége.

A Vidékfejlesztési Programhoz kapcsolódóan mintegy 3000 ügyfél mögött állunk, a beruházások üteme nagyjából a tavalyi évhez hasonló, élénk tempóban zajlanak a fejlesztések. Úgy vélem, a 2020-as év is még a VP projektjeinek megvalósításáról fog szólni

 - mondta Hercegh András.

Forrás: AVHGA

Az agrárszektorban tevékenykedő vállalkozások forrásigénye nagyobb, mint a más gazdasági ágazatokban működőké. Az agrárvállalkozások elindítása és működtetése nagyon tőkeigényes, ugyanakkor a mezőgazdaság fedezethiányos ágazat is. A rendszeresen és éveken át azonos feltételekkel érkező uniós kifizetések - mint amilyen a területalapú támogatás - sokat javítanak a szektor pénzügyi helyzetén, és persze sokat jelent az AVHGA kezességvállalása is, amely segít a gazdálkodók finanszírozási igényeinek biztosításában. Az alapítvány kezessége mögött 85 százalékos állami viszontgarancia áll. Ez a piacinál olcsóbb díjakat tesz lehetővé, ami viszont állami támogatásnak minősül az uniós szabályok szerint.

Az AVHGA három évvel ezelőtt az Európai Beruházási Alappal (EIF) a COSME program keretében együttműködési megállapodást írt alá a magyarországi kis- és középvállalkozások (kkv-k) hitelfelvételének ösztönzése érdekében. Az alapítvány jelentős eredményeket ért el a program keretében, és ennek köszönhetően az EIF újabb 3 évre, 2022-ig meghosszabbította a szerződést, miközben a lehívható viszontgarancia keretét a háromszorosára emelte, így további, körülbelül 75 milliárd forintnyi hitel válik hozzáférhetővé fejlesztésekre és más hitelcélokra. Az AVHGA a COSME révén ráadásul úgy tud kedvezményes garanciát nyújtani, hogy az nem minősül állami támogatásnak, magyarázta  el Herczegh András, aki fontosnak tartotta megemlíteni, hogy nemcsak a versenyképesség javítását kezeli kiemelt figyelemmel az alapítvány, hanem az egyre intenzívebben folyó generációváltást is.

Fotó: Kaiser Ákos

Banki szempontból a mezőgazdasági termelés kevésbé kockázatos terep, mint mondjuk az élelmiszeripari, de egygazdaság átvétele vagy indítása itt is sok rizikót rejt, és évekbe telik, mire kiderül, hogy az adós valóban képes-e megvalósítani az álmait. Az uniós átlaghoz hasonlóan Magyarországon mindössze 13 százalék a 40 év alatti gazdálkodók aránya. Ők nagyobb kockázatot jelentenek a finanszírozók számára, pedig a finanszírozási igényeik jelentősebbek.

Az AVHGA kezességét a kezdő, azaz lezárt évvel még nem rendelkező vállalkozások is igényelhetik. Ekkor az üzleti terv adatait vesszük figyelembe a minősítés során

- hangsúlyozta Hercegh András. Az alapítványnak 10 ezer egyéni gazdálkodó ügyfele van, ezek 29 százaléka fiatal gazda, ami a generációváltás szempontjából nagyon jó arány. A VP fiatal gazda pályázatának nyertesei közül már most minden negyedikkel kapcsolatban áll az AVHGA, emellett azok a fiatalok is számíthatnak a kezességére, akik nem részesülnek a VP forrásaiból.

Az ügyvezető igazgató elmondta, hogy az alapítvány felkészült azokra a rendszerkockázatokra, amelyek a kifutó pénzügyi ciklussal járnak, és már ki vannak feszítve a védőhálók. Az ágazatot finanszírozó bankok valamennyien az AVHGA kiváló partnerei, akikkel újabb és újabb termékeket dolgoznak ki. "Az agrárügyfelek alapvetően jó adósok. Kötelességünk biztosítani a folyamatos finanszírozásukat, fejlesztéseiket akkor is, amikor az uniós források mértéke és a hozzáférés feltételrendszere bizonytalan."

A cikk nyomtatott formában az Agrárszektor "Az 50 legbefolyásosabb személy a magyar agráriumban" című kiadványában jelent meg.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?