Bizonytalanok a magyar gazdák: sok a kérdőjel az orosz-ukrán háború miatt

Bizonytalanok a magyar gazdák: sok a kérdőjel az orosz-ukrán háború miatt

MTI
A vidékfejlesztés megerősítésére 2023 és 2027 között 7600 milliárd forint áll rendelkezésre - mondta Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) alelnöke sajtótájékoztatón, Debrecenben.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A NAK és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek (Magosz) közös sajtótájékoztatóján az alelnök elmondta, Hajdú-Bihar megyében a rendelkezésre álló terület mintegy 73 százalékát művelik meg, további 11 százalékán erdőgazdálkodással foglalkoznak. A megyében mintegy 32 ezer kamarai tag van, ennyien kötődnek az élelmiszer-előállításához - fejtette ki. Az alelnök kiemelte, hogy a két héttel ezelőtt született kormány-NAK-Magosz stratégiai megállapodásnak köszönhetően az agráriumban a 17,5 százalékos nemzeti társfinanszírozást 80 százalékra emeli a kormány, ami történelmi léptékű fejlődési lehetőség az ágazat számára. 

Szólláth Tibor, a NAK Hajdú-Bihar megyei szervezetének elnöke kifejtette, komoly kihívások előtt állnak a magyar gazdák. Május 20-án kamarai választás lesz, ami összegzése az elmúlt időszaknak. Kihívás a generációváltás megoldása, hiszen a 70 éves gazdák nem tervezhetnek 20-30 évre.

Örvendi László megyei gazdaköri elnök arról beszélt, megkönnyebbülést jelent a koronavírus-járvány enyhülése. Ugyanakkor a gazdáknak is bizonytalanságot okoz a szomszéd országban kirobbant háború.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?