Börtönbüntetést kaptak, mert cukorral csalták az áfát

agrarszektor.hu
Börtönbüntetésre ítélt a Debreceni Törvényszék három embert, akik az Európai Unió területén beszerzett cukrot általános forgalmi adó (áfa) nélkül hozták forgalomba Magyarországon, illetve jogtalanul igényeltek vissza az áfát. Az ítélet még nem jogerős.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás, közokirat-hamisítás bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt az elsőrendű vádlott 3 év, a másodrendű 2 év 4 hónap, a harmadrendű 2 év börtönt kapott - közölte Tatár Tímea, a törvényszék szóvivője. Az ügy további négy vádlottját közérdekű munkára ítélték, megrovásban részesítették, illetve egy év próbára bocsátották. A bíróság az elsőrendű vádlottra 150 millió forint vagyonelkobzást rendelt el.

Több céget vontak be

A vádirati tényállás szerint a vádlottak 2011 és 2013 között a cukrot nettó áron, főként Szlovákiából, Lengyelországból és Csehországból vásárolták fel, majd Magyarországon kis árréssel, az áfa beépítése nélkül értékesítették. Az ügyletekhez több olyan gazdasági társaságot használtak fel, amely a befolyásuk vagy az irányításuk alatt állt.

A cukrot több láncolaton keresztül értékesítették tovább, és a termékmozgásról hamis bizonylatokat állítottak ki. A cukor végül olyan raktárakba jutott, amelyeket a vádlottakhoz köthető vállalkozások üzemeltettek, és onnan a cukor kiskereskedőkhöz került. A tényleges, első magyarországi beszerző a cukor eladása után az áfát nem fizette meg.

Egyeztették a manővereket

A vádlottak rendszeresen egyeztették a színlelt áru- és pénzforgalmat, megtervezték és végrehajtották a banki átutalásokat és a készpénzfelvételt, felügyelték a cukor eladása során felmerülő feladatokat. Mindehhez több külföldi székhelyű gazdasági társaságot is felhasználtak, leginkább a negyedrendű vádlott által képviselt szlovákiai bejegyzésű cégeket. A D. Kft. - amelynek beszerzéseit és értékesítéseit az elsőrendű vádlott végezte - 2011-2012-ben így csaknem 252 millió forint vagyoni kárt okozott a költségvetésnek.

A cég számára három másik vállalkozás állított ki számlákat, amelyek mögött nem volt valós gazdasági esemény. Egy másik társaság, a D.F. Kft. két év alatt 118,5 millió forint áfát igényelt vissza jogtalanul. A hajdúszoboszlói K. Kft. könyvelésében nagy összegű külföldi értékesítéseket szerepeltetett - így szintén áfát igényelhetett vissza -, de ezek nem voltak valósak. Az áru nem került ki külföldre, hanem más társaságok közbeiktatásával belföldön talált gazdára, az adómentes értékesítés miatt ez a cég 140 milliós vagyoni hátrányt okozott a magyar költségvetésnek.

Az ügyész súlyosbítást kért

Az ítélet nem jogerős, az ügyész súlyosbítást, az egyik vádlott védője 3 nap gondolkodási időt kért, a többiek felmentésért fellebbeztek. A bíróság döntött arról is, hogy megszünteti az elsőrendű vádlottra vonatkozó lakhelyelhagyási tilalmat.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 14:01
Pénzcentrum  |  2024. április 20. 06:55