Brüsszel felturbózza az agrárpromóciós büdzsét

MTI
Az európai unióból származó élelmiszerek oroszországi importtilalmára válaszul 60-ról 90 millió euróra növeli az Európai Bizottság az agrártermékek promóciójára fordítható összeget - közölte szerdán Dacian Ciolos, az Európai Bizottság mezőgazdasági ügyekért felelős tagja.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A bizottság közleménye szerint Brüsszel abban bízik, hogy miután társfinanszírozásról van szó, ez összességében további 30 millió euróval emeli majd meg az uniós agrárszektor promócióját, amelyre így az idén 60 millió helyett kétszer annyi, 120 millió euró juthat uniós és saját forrásokból.

"A promóciós programok azon középtávú eszközök közé tartoznak, amelyek enyhíthetik az orosz embargó piaci hatásait, segíthet a termelőknek, hogy új vevőket találjanak termékeiknek" - vélekedett Dacian Ciolos.

Az EU a promóciós programok költségének felét állja, a többit a tagállamoknak vagy ágazati, illetve szakmaközi szervezeteknek kell fedezniük. Brüsszel azt is közölte: előnyben részesítik azokat a termékeket, amelyeket eredetileg az orosz piacra szántak. A biztos bízik abban, hogy a legtöbb ilyen terméket el lehet adni más piacokon, ezért meggyőződését hangoztatta, miszerint az Oroszország által bevezetett embargó hatását középtávon elsősorban az orosz fogyasztók érzik majd meg, és nem az európai termelők.

A bizottság ugyanakkor tisztában van azzal, hogy rövid távon az orosz intézkedések súlyos nehézségeket okoznak. Brüsszel számára az elsődleges veszélyt az jelenti, hogy az orosz piacra szánt termékek letörik az árakat az uniós piacon, és globális áresést váltanak ki, ezért több rendkívüli intézkedést is hozott, hogy az Európai Unió "nyakán maradó" zöldségek, gyümölcsök és tejtermékek ne menjenek tönkre.

Brüsszel adatai szerint az orosz embargó az Európából Oroszországba irányuló mezőgazdasági export 43 százalékát érinti, amely a tavalyi adatok alapján 5 milliárd euróra tehető. A brüsszeli adatok szerint Magyarország tavaly 266 millió euró értékben exportált élelmiszert Oroszországba, ebből pedig a mostani embargó 77 millió euró értékű terméket érint, vagyis a kivitel 28 százalékát.

Az orosz embargó mind arányait tekintve, mind abszolút értékben Litvániát és Lengyelországot érinti a legérzékenyebben. Vilnius tavaly 1,374 milliárd euró értékben értékesített élelmiszert az orosz piacon, amelyek közül 922 millió eurót, a teljes összeg kétharmadát érinti az embargó. A lengyel agrárium 1,267 milliárd euró értékű exportot bonyolított le Oroszországgal, amelyből a szankciók 840 millió euró értékű termékre vonatkoznak, a teljes Oroszországba irányuló agrárexport szintén csaknem kétharmadára.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?