Brutálisan bírságoltak a magyar élelmiszeriparban: 12 milliárdot fizettek a termelők

Brutálisan bírságoltak a magyar élelmiszeriparban: 12 milliárdot fizettek a termelők

agrarszektor.hu
2022. március 15-én 10 éves lett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az évtizedes mérlegben többek között 32,8 millió laboratóriumi vizsgálat, csaknem 600 ezer sikeres ellenőrzés, a gyermekektől a fiatal felnőttekig terjedő oktatási program elindítása és a Kiváló Minőségű Élelmiszer-védjegyrendszer életre hívása szerepel. E néhány kiragadott eredmény talán nem szokványos módja az ünneplésnek, de mindenképpen a hazai élelmiszerlánc és a magyar vásárlók biztonsága érdekében végzett munka beszédes bizonyítéka.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az élelmiszerlánc-szemlélet megjelenése és gyors térhódítása egy teljesen újfajta élelmiszerellenőrzési koncepció kialakítását tette indokolttá. Ez a szükséglet alapozta meg egy évtizede a Nébih, mint a teljes hazai élelmiszerláncot elérő, annak valamennyi kockázatát felügyelni képes, gyors, egységes és hatékony szervezet megalapítását. Amilyen hosszú és szerteágazó a termőföldtől az asztalig terjedő élelmiszerlánc, olyan nagyszámú és változatos szerepkört betöltő szakterület alkotja a Nébih-et. Egy dolog azonban biztos: az élelmiszer bizalmi termék, és a Nébih valamennyi szakembere a lánc minden elemében ennek a bizalomnak a fenntartásáért dolgozik.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

EZ IS ÉRDEKELHET

Az alábbiak történtek az elmúlt 10 évben: 

  • Új alapokra helyezték és megszilárdították az élelmiszerlánc felügyeletét.
  • A mindig változó kihívásokra reagálva innovatív ellenőrzési funkciókat vezettek be.
  • Évről évre bővítették informatikai rendszereiket és az ügyfélbarát, elektronikus ügyintézési lehetőségeket.
  • 5.177 kiemelt ellenőrzést folytattak az illegális élelmiszerlánc-események felderítése, az élelmiszerlánc-termékekkel kapcsolatos visszaélések megakadályozása, a feketegazdaság visszaszorítása érdekében.
  • Több mint 18 ezer tonna kifogásolt élelmiszert és takarmányt semmisíttettek meg, és mintegy 12 milliárd forint bírságot szabtak ki a területi szakemberekkel közösen.
  • Jelentős eredmény az állategészségügy területén, hogy hét állatbetegség esetében az EU vagy a Nemzetközi Állatjárványügyi Hivatal (OIE) által hivatalosan elismert mentességet szereztek. Mindez számottevően javítja mind szakmai, mind gazdasági szempontból a magyar állattartás helyzetét.
  • A tisztességtelen forgalmazói magatartás kiszűrésére irányuló ellenőrzéseik mintegy 200 esetben tártak fel jogsértést. A jogerősen kiszabott és befizetett bírságok összege az elmúlt 10 évben meghaladta az 1,5 milliárd forintot. Következetes és kitartó hatósági fellépésük eredményeként a magyar beszállítók alkupozíciója jelentősen javult a kiskereskedelmi láncokkal szemben.
  • Az EU-s tagállamok közül elsőként megteremtették annak lehetőségét, hogy a rászorulókhoz kerüljenek a faanyagterméklánc-felügyeleti (EUTR) ellenőrzések során elkobzott fatermékek.
  • Szakszerűen, gyorsan kezelték a hazánkat is érintő "élelmiszerbotrányokat" és a határon átívelő riasztásokat, folyamatosan frissülő termékvisszahívás adatbázist működtetnek a fogyasztók egészségének, biztonságának védelme érdekében.
  • Felhívták a figyelmet a kettős minőség tisztességtelen gyakorlatának létezésére, amelynek kapcsán az elmúlt években több mint 300 terméket vizsgáltak. Ezek eredményei alapján az élelmiszeripari szereplők számára és bevonásával a jelenség kezelését segítő operatív útmutató összeállításán dolgoznak.
  • A Nébih non-stop működő ZöldSzáma több mint 16 ezer közérdekű bejelentést, élelmiszerbiztonsági panaszt kezelt vagy irányított tovább az illetékes hatósághoz.

EZ IS ÉRDEKELHET

A közigazgatási szereplők közül talán elsőként nyitottak egy újszerű, a lakosságot partnernek tekintő kommunikáció irányába:

EZ IS ÉRDEKELHET

Felkészült szakembereik ügyelnek a jogszerűségre úgy a horgásztavak, természetes vizek mentén, mint a termelői piacokon, a faanyag-kereskedelem szegmensében, a bioüzemanyag-termelési értékláncban, az állat- és növényegészségügy vagy éppen a kertészeti szaporítóanyagok tekintetében. A Nébih jelenlétére ma már nem csak fizikai értelemben lehet és kell számítani, de egyre nagyobb hatékonysággal ér el a "karuk" a virtuális térben - webáruházak, online hirdetések mögött - megbúvó csalókig.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?