2019. szeptember 23. hétfő Tekla

Hírek - Agrárpénzek

Budapesten került sor az Európai Vetőmag Kereskedelmi Találkozóra

Idén először Brüsszel helyett Budapesten tartotta közgyűlését az Európai Vetőmag Szövetség (ESA). Az eseményre az Európai Vetőmag Kereskedelmi Találkozóval együttesen került sor október 16 és 18 között.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Magyarországot a találkozón Feldman Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium Helyettes államtitkára képviselte, aki „Az innováció támogatása a magyarországi vetőmag szektorban” címmel tartott előadást. Itt többek közt elmondta, hogy hazánk kiváló adottságokkal rendelkezik a vetőmag előállításához, ezt az előnyt pedig ki kell használni - számolt be a agrarunio.hu

A vetőmag előállítási területe évi 120-130 ezer hektár, amely a szántóterület 3%-a. A termesztett vetőmag és szaporítóanyag értéke meghaladja a 190 milliárd forintot, ami a növénytermelési szakágazat bruttó termelési értékének 10-11%-a. 

Feldman kihangsúlyozta továbbá, hogy a vetőmag-előállítás nagy szakmai felkészültséget igénylő, és rengeteg embernek munkát biztosító szektor, ezért sem elhanyagolandó.

A növényfajták állami elismerésére, valamint a vetőmagvak és szaporítóanyagok előállítására vonatkozó nemzeti jogszabályok jelenleg is megfelelnek az EU előírásainak.

Világszínvonalunkat igazolja, hogy jelenleg Magyarország a világon a 11., az Európai Unió tagállamai között pedig a 3. legnagyobb vetőmagexportőr.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu