Bulgária bemondta: 33 milliárd euróra van szüksége a Green Dealhez

Bulgária bemondta: 33 milliárd euróra van szüksége a Green Dealhez

agrarszektor.hu
A kelet-európai országok összesen 100 milliárd eurót kértek a közös kasszából a klímasemlegességi célok eléréséhez. Az átállás költségei Ursula von der Leyen szerint is az amerikai holdra szálláséval vetekednek. A megállapodás szerint a tagállamoknak joguk van dönteni a saját energiamixükről, ami nukleáris energiát is tartalmazhat. Most Bulgária is jelezte, hogy akár egy újabb erőmű építésébe is belefogna.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Bizottság elképzelése szerint 2030-ra az 1990.évi CO2-kibocsátási szintet 50-55 százalékkal kell csökkenteni. Bulgáriának 33 milliárd euróra van szüksége ahhoz, a 2030-ra teljesíthesse a Green Deal célkitűzéseit, mivel az egyik leginkább érinttet ország a dekarbonizáziós folyamatban. A teljes európai szénfelhasználás 7%-áért ugyanis ez az ország felel. Csak a szénről alternatív energiaforrásokra való áttérés költsége 20 milliárd eurós összeget emészthet fel a következő 10 évben a számításaik szerint. Továbbá 10 milliárd euróból egy újabb atomerőművet is felépítenének - írja az euractiv.com., hozzátéve: még ha kapna is Bulgária erre a célra pénzt Brüsszeltől, kétséges, hogy az erőmű 2031 előtt üzembe állhatna.

EZ IS ÉRDEKELHET
A kért 33 milliárd eurós összeg Bulgária GDP-jének felével ér fel. Ha a beruházási ütem állandó, akkor a kormánynak a GDP 5%-át kell évente a Green Deal teljesítésére költenie. Bulgáriának még több mint 3 milliárd euróra van szüksége arra, hogy az európai települési szennyvízkezelési irányelv minimumkövetelményeit teljesítse. A levegőminőség javítására is legalább 1,7 milliárd eurót kell még költenie, hulladék-gazdálkodásra pedig fél milliárdot. Rossz a régi épületek hőszigetelése, ezen is javítani kellene mintegy 2,5 milliárd eurós költségen. Az ország nagyon felkészületlen a mobilitás, szállítmányozás korszerűsítése terén is. Mindent összevetve a Green Deal komolyan veszélyzezteti az ország energiabiztonságát, és versenyhátrányt okozna számára az uniós piacon - érvel Szófia.

A Méltányos Átállási Alapból Bulgária számára eddig 6,1 százalékot, azaz 458 millió eurót különítettek el. A Modernizációs Alapból pedig a tíz kedvezményezett ország - Románia, Bulgária, Magyarország, Lettország, Litvánia, Észtország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia és Horvátország - 2030-ig 14 milliárd eurót költhet el alacsony szén-dioxid-kibocsátású beruházásokra.

Címlapkép: shutterstock

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?