Cél a GMO-mentességünk megőrzése

agrarszektor.hu
Tóth Katalin, a Földművelésügyi Minisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára elmondta, az idei Biodiverzitás Konferencia kiemelt témája, hogy hogyan lehet integrálni a természetvédelmi szempontokat más területekre, például a fenntartható fejlődés stratégiájába, a klímastratégiába, közlekedés-fejlesztésbe, agráriumba. Az iparnak, a közlekedésnek, a mezőgazdaságnak ugyanúgy kötelessége hozzájárulni a biológiai sokféleség csökkenésének megállítása érdekében tett erőfeszítésekhez, mint a természetvédelemnek. A genetikai erőforrások tekintetében pedig nemzetközi szinten kell kidolgoznunk azokat a szabályokat, melyek lehetővé teszik, hogy a kutatók, cégek hozzáférjenek a genetikai erőforrásokhoz - áll a minisztérium közleményében.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A helyettes államtitkár a konferencián felszólalásában kiemelte, Magyarország célja megőrizni mezőgazdasági és vadon élő növényeinket és azok genetikai anyagát. Ez utóbbi folyamatos, magas szintű génmegőrzési munkával lehetséges. E cél megvalósítása érdekében lett önálló intézmény a tápiószelei Növényi Diverzitás Központ és gödöllői Haszonállat-génmegőrzési Központ. Ezen intézmények munkája képezi az alapját a hazai génmegőrzésnek, emellett regionális koordinációt is végeznek. A NöDiK őrzi mezőgazdasági célú növényeink szaporítóanyagait, míg a Pannon Magbank a vadon élő növényeinkét.

Tóth Katalin fontosnak nevezte, hogy a GMO-k termesztése tekintetében Magyarország egyértelmű és határozott álláspontot képvisel, és a zéró tolerancia elvét követi. A minisztérium meggyőződése, hogy csak így lehet elérni azt a célt, amit e tekintetben az új Alaptörvény is megfogalmaz, azaz a magyar mezőgazdaság GMO-mentességének megőrzését. Az ülésen résztvevő hazai szakértők több témakörben (a GMO-k felhasználásának társadalmi és gazdasági hatásai, a GMO-k engedélyezésével kapcsolatos kockázatértékelési útmutató kidolgozása) vállaltak vezető szerepet annak érdekében, hogy nemzetközi szinten is olyan döntések szülessenek, amelyek összhangban állnak a GMO-kal kapcsolatos magyar törekvésekkel, és hosszú távon sem veszélyeztetik hazánk GMO-mentességének fenntartását.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?