2020. október 22. csütörtök Előd

Hírek - Agrárpénzek

Csányi Sándor az OTP-től vett nagyon fontos részvényeket

Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató idén alapított három agrárcégének értékesítette az OTP Bank a legnagyobb agrárintegrátori vállalatnak számító nádudvari KITE Zrt. 46,69 százalékos közvetett kisebbségi tulajdoni hányadát. Így lényegében Csányi Sándor vált a KITE Zrt. egyedüli tulajdonosává, mivel cégei révén a többségi pakettet már az ősszel megvásárolta Guba Sándor addigi tulajdonostól.
 
 

Az Agrárintegrátor Kft.-nek, az Agrárspektrum Kft.-nek és az Agrochain Kft.-nek értékesítette az OTP Bank azt a 46,69 százalékos közvetett kisebbségi tulajdoni részesedést, amelyet a nádudvari KITE Zrt.-ben birtokolt – közölte az agrárszektor.hu-val a pénzintézet kommunikációs osztálya. A tranzakciót a bank igazgatóságának előzetes jóváhagyásával hajtották végre, illetve jelentették be a napokban.

A mostani adásvétel azt jelenti, hogy lényegében Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató vált a KITE Zrt. egyedüli tulajdonosává. Az Agrárintegrátor Kft., az Agrárspektrum Kft. és az Agrochain Kft. ugyanis az ő tulajdonában áll, és az események tanúsága szerint e cégeket főként azért hozta létre, hogy a KITE-t felvásárolja.

E három társaság már az ősszel megszerezte a KITE többségi részesedését, miután részvény-átruházási és üzletrész-adásvételi szerződést kötött Guba Sándor addigi többségi tulajdonossal, és a tranzakciót a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jóváhagyta. Guba Sándor 2013-ban vált a KITE tulajdonosává, miután a részvényeket egy személyben felvásárolta a Bige László milliárdos befektető tulajdonában lévő pétfürdői Nitrogénművek Zrt. elől.

Mint ismert, ma a KITE Zrt. számít a legnagyobb hazai agrárintegrátori vállalatnak. A cég hatalmas mezőgazdasági ügyfélkörrel, integrált mezőgazdasági területtel és országos infrastruktúrával bír, tavalyi árbevétele pedig meghaladta a 235 milliárd forintot.Az OTP Bank Nyrt. a Guba-féle cégfelvásárlás után stratégiai megállapodást kötött a KITE Zrt.-vel, majd 2014. február 28-án azt is bejelentette, hogy az Inga Kettő Kft., az Összehangoló Kft., a Stabilizáló Kft. és a Bank Center No. 1. Kft. nevű cégeken keresztül 46,69 százalékos közvetett tulajdoni részesedést szerzett a KITE-ben. Ezt a tulajdonrészt értékesítette most a bank.

2014-ben azonban az OTP Bank még alig vett részt a KITE finanszírozásában, amely összességében 50 milliárd forintos éves hitelkerettel működik. Az OTP éppen az idén döntött úgy, hogy több mint tízmilliárd forintra növeli KITE-nek nyújtott saját hitelkeretét, az OTP csoporthoz tartozó Merkantil Bank Zrt. pedig a nádudvari cég gépkereskedelmi finanszírozásában vállalt szerepet.

A KITE idei hitelezésében az OTP Bank mellett az MKB Bank, az ING Bank, a Raiffeisen Bank és a Commerzbank vett részt. Egyelőre nem tudni, hogy az OTP Bank kisebbségi tulajdonosi részesdésének értékesítése miként befolyásolja majd a pénzintézet KITE-s hitelkihelyezéseit.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu