2020. június 4. csütörtök Bulcsú

Hírek - Agrárpénzek

Csökkenteni kellene a gyümölcstermékek áfáját

A magyar mezőgazdaság egyik húzóágazata lehet a zöldség- és gyümölcstermelés, mivel a jó minőségű árunak gyakorlatilag korlátlan piaca van az Európai Unióban. Ráadásul a munkaerő-igényeságazat a munkahely-teremtésben is fontos szerepet játszat - mondta Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárügyekért felelős államtitkára a berlini Fruit Logistica Nemezközi Zöldség-Gyümölcs Szakkiállításon csütörtökön.
 
 

A világ a legjelentősebb zöldség és gyümölcs szakmai fórumát szerdától péntekig tartják a német fővárosban. A Fruit Logisticán 84 ország csaknem 2500 kiállítója mutatja be kínálatát. Magyarországról 15 cég - összesen mintegy 60 vállalkozást képviseletében - mintegy 240 négyzetméteres standon várja az érdeklődőket – írja az MTI.

Czerván György jelezte: az ágazatban rejlő potenciális lehetőségek miatt a vidékfejlesztési tárca kiemelt figyelmet fordít a zöldség- és gyümölcstermesztés támogatására. Ezért még a tavasz folyamán kiírják az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program részeként azokat a pályázatokat - például az ültetvények telepítésére -, amelyek segíteni hivatottak az ágazatban tevékenykedő gazdálkodókat. Az Új Széchenyi Tervből szintén nyerhetők források az ágazat számára, egyebek közt a fedett termőhelyek létesítésére.

Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke az MTI-nek arról beszélt, hogy a magyar zöldség és gyümölcskivitel 25 százalékát Németországban adják el.

A már hagyományos termékeken túl - mint paprika, paradicsom, dió, spárga, gomba, csemegekukorica - újdonságokkal is bővítik a magyar kínálatot, például az úgynevezett előkészített, de nem tartósított friss árukkal. Ezek viszonylag újdonságnak számítanak és termelésük fejlesztésére most mintegy 10 milliárd forintforrás juthat, de a három-négyszeresére lenne szükség - húzta alá a FruitVeB elnöke. Mint hozzátette, szerinte a pénznél is fontosabb lehet, hogy a termelők vállalkozásbarát gazdasági környezetben dolgozhassanak.

Mártonffy Béla úgy vélte, hogy belátható időn csökkenteni kellene a zöldség- és gyümölcstermékek általános forgalmi adóját (áfa). Szerinte ez növelné a versenyképességet - bel- és külföldön egyaránt - és csökkentené a feketegazdaság arányát is.

A FruitVeB számításai szerint néhány éven belül 800 ezer, de akár egymillió tonnával is növelhető a magyar zöldség- és gyümölcstermelés. Most átlagosan évente 2,6 millió tonna zöldség-gyümölcs terem Magyarországon. Tavaly az extrém időjárás miatt ez 2 millió tonna körül volt. A termelés ilyen felfutásnak eredményeként akár 100 ezer új munkahely is születhet, a rendkívül kézi munkaigényes ágazatban - mondta Mártonffy Béla.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu