2022. augusztus 10. szerda Lőrinc

Hírek - Agrárpénzek

Csúnyát bukott a Monsanto az új vetőmaggal

Közel tíz százalékot zuhantak a Monsanto részvényei tegnap, miután nyilvánosságra került, hogy a cég néhány genetikailag módosított vetőmagja sovány terméshozamot produkál.
 
 

A szóban forgó, gyengébb teljesítményt nyújtó vetőmag az USA-ban és Kanadában idén bevezetett, génmódosított SmartStax elnevezésű kukorica, melyről a Monstano korábban azt állította, hogy a „ma kapható legmagasabb terméshozamot biztosítja”. Ezzel szemben a betakarítások eredményei szerint kevesebb kukorica termett belőlük, mint a kevesebb hozzáadott gént tartalmazó, olcsóbb vetőmagokból.

A Monsanto befektetőit idén több csalódás is érte már, elsősorban az olcsóbb vetőmagokat gyártó DuPont piacnyerése, valamint a szintén erős versennyel szembesülő Roundup gyomirtók gyenge forgalma miatt.

A cég múlt hónapban be is jelentette, hogy közel 2 500 munkavállalójától lesz kénytelen megválni a Roundup termékek forgalomcsökkenése miatt. Ugyanakkor a SmartStax vetőmagok védelmére kelve azt is hozzátették, hogy egyelőre még csak a kukoricatermés kevesebb, mint 30 százalékát aratták le az Egyesült Államokban, vagyis elhamarkodott az ítélethozás.

Ugyanakkor két héttel ezelőtt a Monsanto is elismerte, hogy néhány farm betakarítási adatai alapján a szóban forgó vetőmag alacsonyabb terméshozamot eredményezett a cég olcsóbb helyettesítő termékeinél.


A hírekre kedden a cég részvényei 8,1 százalékot zuhantak New Yorkban, 48,75 dolláron zárva a kereskedést. A hétfői gyenge teljesítménnyel együtt a héten már mintegy 14 százalékos zuhanást szenvedett el a világ egyik legnagyobb növény védőszer- és vetőmaggyártó vállalata.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!