2022. május 24. kedd Eszter, Eliza

Hírek - Agrárpénzek

Cukor importra szorul az EU – ismét rekord szinten az árak

Múlt héten ismét megközelítette a 30 éves csúcsot a cukor tőzsdei ára, miután az Európai Unió kedden bejelentette, hogy további importra lesz szüksége a kereslet kielégítésére.
 
 

Az Európai Bizottság múlthét kedden közölte, hogy fontolóra vették a cukorimport növelését, miután néhány tagország jelezte, lassan kifogy a készletekből. Egészen más irányból fúj a szél tehát őszhöz képest, amikor még 350 ezer tonna extra exportmennyiséget hagyott jóvá az EU.

New Yorkban a nyerscukor ára márciusi lejáratra több mint 4 százalékkal, 34,54 centre emelkedett pénteken, amely alig marad el a 30 éves, 34,77 centes fontonkénti csúcstól.

A Bizottság bejelentésére azután került sor, hogy Portugália, néhány másik nagy cukor-importőr országgal közösen kampányt indított a cukorkészletek megvédése érdekében. Európában a cukorhiány veszélyét csak növelte, hogy a nemzetközi cukorárak meghaladták az európai árakat, így az exportáló országok inkább az EU-n kívülre szállításban váltak érdekeltté. 


A csökkenő készletek megfékezésére megoldást jelentene az exportkorlátozó vámok bevezetése – mint amilyen Brazíliában és Dél-Afrikában is érvényben van – vagy az EU-n belüli termelés további liberalizációja, melyet a Világkereskedelmi Szervezettel (WTO) kötött megállapodás értelmében jelenleg agyonszabályoznak, miután többször is kifogás érte a helyi termelők támogatását.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben