Dinnyeőrület lesz idén

agrarszektor.hu
Befejeződött a dinnye ültetése és vetése országszerte, 2013-ban a termelők tíz százalékkal nagyobb területen termelnek dinnyét, mint tavaly - tájékoztatta Simonka György, a magyar zöldség-gyümölcstermékek népszerűsítésével megbízott miniszteri biztos az MTI-t.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A szántóföldi gyümölccsel beültetett és elvetett terület nagysága országosan meghaladja az ötezer hektárt, erre évek óta nem volt példa - hangsúlyozta a miniszteri megbízott.

Kiemelte: Magyarország legnagyobb dinnyetermelő térségében, Békés megyében mintegy tíz százalékkal nőtt dinnye területe 2013-ban, az előzetes becslések szerint 3500-4000 hektár között lesz  május végén a terület végleges nagysága. Hozzátette: Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a szántóföldi gyümölcs területe közel húsz százalékkal nagyobb, mint tavaly volt, Heves megyében és a jászsági térségben hasonló lesz az előző évihez.

Július elsejétől lesz elegendő és jó minőségű hazai görögdinnye a piacon - hangsúlyozta a miniszteri megbízott. Kifejtette: a meleg és napsütéses időjárás kedvez a növénynek, a késői kitavaszodás okozott kisebb problémákat. A korai palánták kisebb része a hideg és a napfény hiánya miatt túlnőtte magát, kiültetésre alkalmatlanná vált, a termelőknek a nevelőházakban új palántákat kellett nevelniük. Az életképesebbek a hajtások visszacsípésével regenerálódtak.

2010 előtt a gyümölcs 30-40 százalékát értékesítették a termelők a hazai piacon, 2012-ben már a hatvan százalékát. A piaci előrejelzések szerint 2013-ban a hazai piac további bővülése várható.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?